Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Podpiwek
Kiełbasa biała surowa »
Kiełbasa jagnięco-dziko-wieprzowa

Składniki:-
jagnięcina lub
baranina tłusta bez
łoju 5 kg-
mięso z dzika, raczej chude bez błon i ścięgien 4kg-
wieprzowina ścięgnista np. z
golonek 1 kg-
pieprz naturalny 1,5g/kg-
jałowiec 1g/kg-
czosnek granulowany lub świerzy wg. smaku-
majeranek 0,5g/kg- peklosól 18-22g/kg wg. własnego smaku na
sól- jelita wieprzowe kal 30mmKażdy rodzaj
mięsa pokroić w kostkę i zapeklować przez 2-3 dni w temp. lodówkowej, czyli ok. 6 stopni.Następnie
mięso z jagnięcia/barana rozdrobnić na sitku 5-6mm,
mięso z dzika rozdrobnić na sitku 8 mm,

a
wieprzowinę na sitku jak najdrobniejszym 2-3 mm

Wymieszać dokładnie wszystkie rodzaje
mięsa, dodać
przyprawy i odstawić na noc do lodówki

Następnego dnia rano jeszcze raz wymieszać dodając ok. 10%
wody. Nadziać w jelita wieprzowe odkręcając na kiju w odcinki lub po wiejsku, czyli nawijając odcinki na kiju. Pozostawić do ocieknięcia na klika 2-3 godziny

Osuszyć wędzarnię, powiesić
kiełbasę na kijach i osuszyć ok. 30-45min przy dużym przepływie powietrza i minimalnej ilości
dymu. Najlepiej jakby powierzchnia była suchutka jak papier.Wędzić w temp. ok. 50 stopni do osiągnięcia jasno brązowego koloru (ja wędzę ok. 4-6h).

Następnie sparzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni ok. 25-30 min do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni

Ostudzić i smacznego.

sobota, 28 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter