Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa parówkowa z dzikaTuszonka beiota »

Składniki:-
mięso kl. I z dzika 3kg,-
mięso kl. II z dzika 6kg,-
mięso kl III z dzika 1 kg,-
pieprz 1g/kg,-
majeranek 1g/kg,-
jałowiec 1g/kg,-
czosnek 2-3 ząbki na kg,- jelita wieprzoweJeśli dzika jest bardzo tłusty i mało będzie
mięsa kl I to można dokupić
szynki wieprzowej i dodać do
kiełbaski uzupełniając brak
mięsa kl. I.
Mięsa pokroić i zapeklować na sucho 48h, każde oddzielnie. Następnie I kl zemleć na sitku 8mm, kl. II na sitku 5mm, a III kl na sitku 3mm. Wymieszać wszystkie
mięsa i dodać
przyprawy. Wyrobić masę dokładnie aby była kleista.Napełnić ściśle osłonki odwijając w parki lub kawałki dowolnej długości.Osadzać ok 1h.Osuszyć powierzchnię w ciepłej wędzarni. Dalej wędzić na początku
dymem o temp do 50 stopni do uzyskania brązowego koloru, a następnie podnieść temp do 90 stopni i podpiec
kiełbasę, do momentu uzyskania temp. wewnątrz ok. 70 stopni.

Schłodzić na zimnym powietrzu. Można kolejnego dnia podwędzić zimnym
dymem w celu wzmocnienia barwy i zapachu. Powiesić na kilka dni do podeschnięcia.

Smacznegośroda, 14 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter