ßßß
Składniki:- mięso wieprzowe z szynki, łopatki kl. I 2 kg- mięso wieprzowe gulaszowe, tłuste lub tłusty boczek kl. II 7 kg- wołowina gulaszowa 1kg- woda do 10%- pieprz mielony 1,5g/kg- majeranek 3-5g/kg- sól 20-22 g/kg- czonek, główki siekany 1-2 szt- jelita wieprzowe kal 32+Mięso wieprzowe kl I rozdrabniamy na sitku 8 mm, mięso wieprzowe kl. II na sitku 5 mm, a wołowe na sitku 3mm.Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy, sól i wodę. Wyrabiamy masę dokładnie, aż nabierze kleistości.Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki o długości ok 12-15cm.
Tak przygotowane kiełbaski możemy użyć do barszczu, bigosu, sparzyć i zjeść z chrzanem, ...Smacznegosobota, 28 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter