ßßß
Kiełbasa bez dodatków idealna do żurku wielkanocnego. Może ją wykonać każdy kto ma maszynkę do mielenia. BRDZO PROSTY I SZYBKI WYRÓB.Składniki:- 1kg wieprzowiny I kl. - ja robiłem z klasyfikacji szynek,- 3,5kg wieprzowiny II kl. tłustej - ja robiłem z karkówki i boczku,- 0,5kg wołowiny kl. IItzw. gulaszowej,- pieprz naturalny 1,0g/kg,- sól 19g/kg, wg uznania jak kto lubi- czosnek 1-2g/kg, wg uznania,- majeranek 1g/kg.- jelita kaliber 32+, czyli grubsze,Wieprzowinę kl. I rozdrabniamy na szarpaku, kl.II na sitku 10mm, a wołowinę na sitku 3mm i następnie kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra malaksujemy malakserem z dodatkiem lodu lub zimnej wody do uzyskania kleistej masy dodajemy do tej masy w czasie rozdrabniania wszystkie przyprawy.Mieszamy dokładnie wszystkie mięsa, tak aby farsz nie odklejał się od rączki. Napełniamy ściśle jelita i odkręcamy w parki lub zostawiamy w zwojach. Jak kto woli.Osadzamy ok 1h.Można teraz surowe kiełbaski od razu wykorzystać do np. żurku, … lub zamknąć w woreczkach, najlepiej próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu w lodówce ok. 24h sparzyć.
Smacznegowtorek, 19 kwietnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter