Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Mieszałka do farszu
Kiełbasa polska wędzona »
Kiełbasa biała - wielkanocna
Kiełbasa bez dodatków idealna do
żurku wielkanocnego. Może ją wykonać każdy kto ma maszynkę do mielenia. BRDZO PROSTY I SZYBKI WYRÓB.Składniki:- 1kg
wieprzowiny I kl. - ja robiłem z klasyfikacji
szynek,- 3,5kg
wieprzowiny II kl. tłustej - ja robiłem z
karkówki i
boczku,- 0,5kg
wołowiny kl. IItzw. gulaszowej,-
pieprz naturalny 1,0g/kg,-
sól 19g/kg, wg uznania jak kto lubi-
czosnek 1-2g/kg, wg uznania,-
majeranek 1g/kg.- jelita kaliber 32+, czyli grubsze,
Wieprzowinę kl. I rozdrabniamy na szarpaku, kl.II na sitku 10mm, a
wołowinę na sitku 3mm i następnie kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra malaksujemy malakserem z dodatkiem
lodu lub zimnej
wody do uzyskania kleistej masy dodajemy do tej masy w czasie rozdrabniania wszystkie
przyprawy.Mieszamy dokładnie wszystkie
mięsa, tak aby farsz nie odklejał się od rączki. Napełniamy ściśle jelita i odkręcamy w parki lub zostawiamy w zwojach. Jak kto woli.Osadzamy ok 1h.Można teraz surowe
kiełbaski od razu wykorzystać do np.
żurku, … lub zamknąć w woreczkach, najlepiej próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu w lodówce ok. 24h sparzyć.
Smacznegowtorek, 19 kwietnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter