ßßß Cookit - przepis na Boczek mielony z dodatkiem skórek

Boczek mielony z dodatkiem skórek

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Konserwa smarowna
Sos paprykowy- słodko-ostry ... »
Boczek mielony z dodatkiem skórek
Składniki:
- boczek bez skóry, raczej chudy 85%
- skórki wieprzowe 15%
- pieprz 1,5g/kg
- majeranek 1g/kg
- czosnek wg. uznania, najlepiej surowy, jak ktoś nie lubi czosnku to można dodać cebulę, najlepiej wypada w takich wyrobach prażona.
- peklosól i sól 18g/kg
- słoiki lub tak jak ja zrobiłem (bo zabrakło odpowiednich słoików) osłonki barierowe (termokurczliwe)
Boczek który kupiliśmy (chudy) skórujemy. Skórki wieprzowe solimy dodając 18g soli kamiennej na kg skór, a boczek kroimy w kostkę np. 4x3cm i peklujemy na sucho dodając 18g peklosoli na kg boczku przez 48h.
Następnie boczek mielemy na sitku 8mm, a skórki gotujemy ok. 30-60min w wodzie w ilości minimalnej, która lekko się gotuje. Skórki stają się miękkie. Po ich ostygnięciu mielemy je na sitku drobnym 2-3mm jeden raz.
Mieszamy zmielony boczek z skórkami i dodajemy przyprawy.
Napełniamy słoiki lub osłonki za pomocą maszynki do mięsa z końcówką do kiełbas lub nadziewarką, tak aby było ścisło i bez powietrza.
Parzymy w osłonkach w wodzie o temp. ok. 75 stopni prze 1h 45min lub pasteryzujemy w słoikach.
W osłonkach studzimy w zimnej wodzie i wieszamy do zastygnięcia, a następnie przenosimy do lodówki. Słoiki pasteryzujemy dwa razy po 40 min.
wtorek, 05 listopada 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/11/Boczek-mielony-z-dodatkiem-skorek.html