Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konserwa smarownaSos
paprykowy- słodko-ostry ... »
Boczek mielony z dodatkiem skórek

Składniki:-
boczek bez skóry, raczej chudy 85%- skórki wieprzowe 15%-
pieprz 1,5g/kg-
majeranek 1g/kg-
czosnek wg. uznania, najlepiej surowy, jak ktoś nie lubi
czosnku to można dodać
cebulę, najlepiej wypada w takich wyrobach prażona.- peklosól i
sól 18g/kg- słoiki lub tak jak ja zrobiłem (bo zabrakło odpowiednich słoików) osłonki barierowe (termokurczliwe)
Boczek który kupiliśmy (chudy) skórujemy. Skórki wieprzowe solimy dodając 18g
soli kamiennej na kg skór, a
boczek kroimy w kostkę np. 4x3cm i peklujemy na sucho dodając 18g peklosoli na kg
boczku przez 48h.Następnie
boczek mielemy na sitku 8mm, a skórki gotujemy ok. 30-60min w wodzie w ilości minimalnej, która lekko się gotuje. Skórki stają się miękkie. Po ich ostygnięciu mielemy je na sitku drobnym 2-3mm jeden raz.Mieszamy zmielony
boczek z skórkami i dodajemy
przyprawy.Napełniamy słoiki lub osłonki za pomocą maszynki do
mięsa z końcówką do
kiełbas lub nadziewarką, tak aby było ścisło i bez powietrza.Parzymy w osłonkach w wodzie o temp. ok. 75 stopni prze 1h 45min lub pasteryzujemy w słoikach.W osłonkach studzimy w zimnej wodzie i wieszamy do zastygnięcia, a następnie przenosimy do lodówki. Słoiki pasteryzujemy dwa
razy po 40 min.wtorek, 05 listopada 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter