Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Leczo na zimę
Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona »
Kiełbasa a’la Stefana
Składniki:- 8 kg
mięsa z dzika bez kości ścinki,- 1 kg tłustego
boczku wieprzowego surowego,- 1 kg
wołowiny bez kości,- peklosól,-
pieprz 1.2g/kg-
gorczyca białej ziarno wg. uznania,-
majeranek 2g/kg,-
czosnku świeży w główkach 1-2 główki ogrodowego, jak kto lubiSposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-60h. Następnie
mięso z dzika jeśli jest bez ścięgien zemleć na sitki 8mm, a jeśli ma ścięgna i błony, czyli nie klasyfikowane zemleć na 3-4mm.
Tłuste wieprzowe, czyli
boczek lub
karkówkę zemleć na sitku 6-8mm,
a
wołowinę na sitku 3mm na,
dodać
przyprawy do (bez
czosnku) i 20%
wody - wymieszać.
Następnie odstawić na dobę do lodówki. Rozdrobnić
czosnek, wymieszać wszystkie
mięsa razem, tak aby puściło klej i ładnie się kleiło. Namoczyć jelita wieprzowe. Nadziewać w odcinki o długości ok. 25cm, czyli parki lub przewiesić przez kij bez odkręcania. Pozostawić na noc do osadzenia i ocieknięcia w temp. do 10 stopni.
Wędzić
dymem o temp. do 40-50 stopni, a następnie po uzyskaniu ciemnego koloru podnieść temp. do ok. 80 stopni i podpiekać do uzyskania wewnątrz
kiełbasy temp. ok. 70 stopni. Można też
kiełbasę zachować bez wędzenia, jak białą zamrażając i
potem parząc.
Smacznegośroda, 21 sierpnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter