Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto
czekoladoweSzynka ala serrano »Kindziuk w pęcherzu
Robi się identycznie jak suwalski, tylko proporcje troszkę inne i opakowanie.Składniki:- I wieprzowa 50% (np. z
szynki)-
boczek wieprzowy 50% tłusty- pęcherze wieprzowe,- sznurek bawełniany,- peklosól 50g/kg-
pieprz 1,5g/kg- czosnek3-4g/kg15 . 11.2011
Mięso pokroić w drobną kostkę.
Boczek oskórować i pokroić w kostkę. Dodać peklosól i
przyprawy, wymieszać.
Pęcherze dokładnie umyć. Odwrócić na lewą stronę (wnętrzem na zewnątrz). Po woli przez niewielki otwór napychać
mięsem. Nie za mocno bo pęknie. Pęcherz jest mniej wytrzymały niż żołądek i cieńszy. Jeden mi pękł w czasie napełniania.Obwiązać sznurkiem i powiesić do obeschnięcia i zapeklowania na 7 dni.
Po tym czasie zacząć obwędzać chłodnym
dymem przez co najmniej 20 dni. Można w odstępach co kilka dni. Po każdym wędzeniu prasować. Ja używam praski do
serów.Zobaczymy jak wyjdzie w stosunku do kindziuka z żołądka (jeden na próbę do porównania wykonałem.
30 . 01.2011Tak wyglądają kindziuki.
i dalej wędzarenia i
dyby:
A tu ich przekroje z 04.02.2012.
Młody kindziuk ma nie całe 3 miesiące.
Smacznegowtorek, 31 stycznia 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter