ßßß Cookit - przepis na Kindziuk w pęcherzu

Kindziuk w pęcherzu

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasto czekoladowe
Szynka ala serrano »
Kindziuk w pęcherzu
Robi się identycznie jak suwalski, tylko proporcje troszkę inne i opakowanie.
Składniki:
- I wieprzowa 50% (np. z szynki)
- boczek wieprzowy 50% tłusty
- pęcherze wieprzowe,
- sznurek bawełniany,
- peklosól 50g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- czosnek3-4g/kg
15 . 11.2011
Mięso pokroić w drobną kostkę. Boczek oskórować i pokroić w kostkę. Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać.
Pęcherze dokładnie umyć. Odwrócić na lewą stronę (wnętrzem na zewnątrz). Po woli przez niewielki otwór napychać mięsem. Nie za mocno bo pęknie. Pęcherz jest mniej wytrzymały niż żołądek i cieńszy. Jeden mi pękł w czasie napełniania.
Obwiązać sznurkiem i powiesić do obeschnięcia i zapeklowania na 7 dni.
Po tym czasie zacząć obwędzać chłodnym dymem przez co najmniej 20 dni. Można w odstępach co kilka dni. Po każdym wędzeniu prasować. Ja używam praski do serów.
Zobaczymy jak wyjdzie w stosunku do kindziuka z żołądka (jeden na próbę do porównania wykonałem.
30 . 01.2011
Tak wyglądają kindziuki.
i dalej wędzarenia i dyby:
A tu ich przekroje z 04.02.2012. Młody kindziuk ma nie całe 3 miesiące.
Smacznego
wtorek, 31 stycznia 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/01/Kindziuk-w-pecherzu.html