ßßß Cookit - przepis na Tatar z jelenia

Tatar z jelenia

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Słonina solona
Wątróbka z jelenia »
Tatar z jelenia
Składniki:
- polędwica lub szynka z jelenia (wyłącznie świeża)
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka lub ostra,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- żółtka jaj przepiórczych,
- marynowane grzybki leśne,
- ogórki kiszone,
- cebula biała,
- musztarda,
- sos sojowy,
- pieprz, może być kajeński,
- tabasco.
Na początku należy wyżyłować polędwicę lub kawałki z szynki jelenia.
Następnie mięso mielemy na sitku 4mm lub rozdrabniamy nożem.
Mięsko wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dolewając odrobinę oliwy, a następnie wyrabiamy masę. Z masy robimy kuleczki, które spłaszczmy i robimy dołek na żółtko.
Układamy na talerzyku. Do każdej porcji mięsa na talerzu podajemy drobno posiekane ogórki kiszone i dużo cebulki białej oraz nie powinno zabraknąć grzybków. Należy również podać do tego musztardę, sos sojowy oraz do wyboru pieprz i tabasco.
Tatar według upodobań można jeść z grzankami posmarowanymi masłem od krówki lub chlebem, jak kto woli. Można też spożywać bez pieczywa z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina albo nalewki myśliwego.
środa, 02 marca 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/03/Tatar-z-jelenia.html