Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa czosnkowaMortadela lyoner »
Szynka piwnaSkładniki:Masa wypełniająca:-
wołowina IIkl. 0,6kg,-
wieprzowina IIkl. 0,6kg,-
słonina 0,45kg,- podgardle 0,45kg,-
lód 0,2l- peklosól 18g/kg,-
sól 18g/kg,-
pieprz biały mielony 2g/kg,- kwiat muszkatołowy 1,5g/kg,-
kolendra 0,5g/kg,-
słodka papryka 0,5g/kg,-
imbir 0,25g/kg,-
kardamon 0,25g/kg,-
cebula 10g/kgWsad
mięsny:-
wieprzowina kl. I 2,8kg,
wieprzowinę można zastąpić udzcem z
indykaoraz- osłonki
białkowe 60mm.
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h,
słoninę i podgardle zasolić.Przygotowanie masy wiążącej:Zmrożone
mięso i
słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z
lodem i
przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.Wsad:
Mięso kl. I pokroić w kostkę 2cm.Kawałki
mięsa dobrze wymieszać ze sobą, aż puszczą klej.Dodać do masy wiążącej i starannie wymieszać.Napełnić ściśle osłonki w batony ok 30cm długości. Wędzić
dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.Smacznegoponiedziałek, 24 stycznia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter