Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka piwnaSerdelki »
Mortadela lyoner
Składniki:-
wołowina IIkl. 1,2kg,-
wieprzowina IIkl. 1,2kg,-
słonina 1kg,- podgardle 1kg,-
lód 0,6l- peklosól 18g/kg,-
sól 18g/kg,-
pieprz biały mielony 2g/kg,- kwiat muszkatołowy 0,5g/kg,-
kolendra 0,5g/kg,-
słodka papryka 0,5g/kg,-
imbir 0,25g/kg,-
kardamon 0,25g/kg,-
cebula 10g/kg- osłonki
białkowe 60mm.
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h,
słoninę i podgardle zasolić.Zmrożone
mięso i
słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z
lodem i
przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.Napełnić ściśle osłonki. Wędzić
dymem o temp. 40-50 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 70 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.Smacznegoponiedziałek, 24 stycznia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter