ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa czosnkowa

Kiełbasa czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kumpis Litwa
Szynka piwna »
Kiełbasa czosnkowa
Kiełbasa czosnkowa nr 16
Składniki:
- wieprzowina kl. I 2,5kg,
- wieprzowina kl. II 1 kg,
- wołowina kl. II 0,5kg,
- tłuszcz drobny twardy 1kg,
- peklosól 17-20g/kg,
- sól 17-20g/kg,
- pieprz naturalny 2g/kg,
- czosnek 2-3g/kg w zależności od upodobań,
- kolendra 0,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- majeranek 1,5g/kg
- jelita o kal do 36mm
Mięso wieprzowe kl i, II i wołowe pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 48h. Tłuszcz zasolić.
Następnie rozdrabniamy 70% wieprzowiny kl. I, czyli ok. 1,7kg na szarpaku,
wieprzowinę kl. II i tłuszcz drobny przez sitko 10mm
a wołowin i 30% wieprzowiny kl. I na najmniejszym sitku i kutrujemy z dodatkiem 50-60% zimnej wody lub lodu. W czasie kutrowania dodajemy przyprawy.
Wszystkie mięsa i tłuszcz mieszamy dokładnie.
Napełniamy jelita odkręcając w wianki o długości ok. 50-70cm. Osadzamy 30-60 min.
Wędzimy gorącym dymem ok. 2h do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 70stopni lub parzymy. Następnie studzimy zimną wodą ok. 5 min.
Smacznego
niedziela, 23 stycznia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/01/Kielbasa-czosnkowa.html