Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Kumpis Litwa
Szynka piwna »
Kiełbasa czosnkowaKiełbasa czosnkowa nr 16

Składniki:-
wieprzowina kl. I 2,5kg,-
wieprzowina kl. II 1 kg,-
wołowina kl. II 0,5kg,- tłuszcz drobny twardy 1kg,- peklosól 17-20g/kg,-
sól 17-20g/kg,-
pieprz naturalny 2g/kg,-
czosnek 2-3g/kg w zależności od upodobań,-
kolendra 0,5g/kg,-
papryka słodka 1g/kg,-
majeranek 1,5g/kg- jelita o kal do 36mm
Mięso wieprzowe kl i, II i wołowe pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 48h. Tłuszcz zasolić.Następnie rozdrabniamy 70%
wieprzowiny kl. I, czyli ok. 1,7kg na szarpaku,
wieprzowinę kl. II i tłuszcz drobny przez sitko 10mm

a
wołowin i 30%
wieprzowiny kl. I na najmniejszym sitku i kutrujemy z dodatkiem 50-60% zimnej
wody lub
lodu. W czasie kutrowania dodajemy
przyprawy.Wszystkie
mięsa i tłuszcz mieszamy dokładnie.

Napełniamy jelita odkręcając w wianki o długości ok. 50-70cm. Osadzamy 30-60 min.Wędzimy gorącym
dymem ok. 2h do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 70stopni lub parzymy. Następnie studzimy zimną
wodą ok. 5 min.Smacznegoniedziela, 23 stycznia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter