ßßß
Składniki:- wieprzowina ok. 0,8kg na suszarkę- sól kamienna- pieprz lub inna ulubiona przyprawaMięso w kawałku natrzeć solą 30g/kg mięsa. Położyć na tackę i włożyć do lodówki na 48h. Tackę ustawić skośnie tak aby wyciekający płyn spływał. Zlewamy go kilka razy w ciągu dnia i przewracamy mięsko.Następnie kroimy mięso wzdłuż mięśnia (włókien) na paski grubości ok 0,5cm i na paski.Układamy w suszarce do grzybów.
Suszymy do momentu, aż paski będą przełamywały się, ale nie za długo bo będą twarde jak kość.Smakuje inaczej niż polędwica, czy wołowina.Następnie możemy przechowywać w papierowym opakowaniu.Super przegryzka na wyprawy do lasu, na ryby.niedziela, 09 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter