Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Szyneczka z
indyka wg. ...Wędzonki - przepis ogólny »
Składniki:-
wieprzowina ok. 0,8kg na suszarkę-
sól kamienna-
pieprz lub inna ulubiona
przyprawaMięso w kawałku natrzeć
solą 30g/kg
mięsa. Położyć na tackę i włożyć do lodówki na 48h. Tackę ustawić skośnie tak aby wyciekający płyn spływał. Zlewamy go kilka
razy w ciągu dnia i przewracamy
mięsko.Następnie kroimy
mięso wzdłuż
mięśnia (włókien) na paski grubości ok 0,5cm i na paski.Układamy w suszarce do
grzybów.
Suszymy do momentu, aż paski będą przełamywały się, ale nie za długo bo będą twarde jak kość.Smakuje inaczej niż
polędwica, czy
wołowina.Następnie możemy przechowywać w papierowym opakowaniu.Super przegryzka na wyprawy do lasu, na
ryby.niedziela, 09 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter