Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka wieprzowaWędzonka Duńska »ZylcZylc
Surowce i
przyprawy:-
polędwica wieprzowa wraz z mięśniami żebrowymi ok 10-14 kg w zależności od wielkości półtuszy-
mięso wieprzowe kl II 1,0-1,5 kg-
pieprz naturalny-
czosnek granulowany-
kolendra mielona-
majeranek-
sólPrzyprawy w ilościach do smaku konsumentów.Element
polędwicy wraz ze skóra i
boczkiem oraz żebrami wycinamy z półtuszy na wysokości pomiędzy 4, a piątym żebrem i przed kością biodrową.Następnie usuwamy kości
żeber, nożem do wycinania
żeber lub zwykłym nożem. Odcinamy skórę z warstwą tłuszczy od
mięśni żebrowych. Obcinamy pozostały tłuszcz.Tak przygotowany element peklujemy w solance 8% przez okres 3 dni z nastrzyknięciem solanką
polędwicy w ilości ok. 10 % masy.
Mięso kl. II peklujemy na sucho 17g
soli na 1kg
mięsa przez 48h. W przypadku peklowania z użyciem peklosoli piec w temp. do max 140 stopni. Powierzchnię można wtedy zarumienić palnikiem na gaz.Następnie
mięso II klasy mielimy na sitku 6mm. Dodajemy
przyprawy i mieszamy.
Element z
polędwicą wyjmujemy z solanki, układamy stroną wewnętrzną do góry i miejsca po żebrach wypełniamy przygotowaną masą
mięsną. Nacieramy
przyprawami i zawijamy
polędwice w mięśnie.
Następnie zrolowaną
polędwice obwiązujemy sznurkiem bawełnianym jak
szynkę do wędzenia.
Po osznurowaniu nacieramy z zewnątrz
mięso ziołami.
Wstawiamy do piekarnika o temp do ok. 140 stopni i pieczemy do osiągnięcia wewnątrz temp 70stopni! Następnie podnosimy temp dook. 180 stopni i zarumieniamy powierzchnię zylcu. Najlepiej grilem lub możemy do tego użyć palnika gazowego.
Studzimy i smacznego.
Smacznegośroda, 30 grudnia 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter