Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa sycylijskaPodgardle wędzone »
Kiełbasa LitewskaKiełbasa LitewskaSkładniki i surowce:-
wieprzowina kl II 1 kg-
wołowina kl II 0,7kg- tłuszcz wieprzowy 1 kg-
serce, ozory,
mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg
serc nie więcej niż 1 kg- jelita kal 28mm- peklosól 18g/kg-
pieprz naturalny 0,8g/kg-
papryka słodka 0,8g.kg-
ziele angielskie mielone 0,3g/kg-
czosnek 1-2g/kg
Mięsa kroimy w kostkę.
Wieprzowinę klasy II i tłszusz mielimy na sitku 8mm.
Wołowinę oraz
serca, ozory i
mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy
razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trrakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej
wody lub
lodu.
Następnie wszystkie
miesa mieszamy i dodajemy
przyrpawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10%
wody do masy.
Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.Następnie napełniamy osłonki odkręcając
kiełbaski w odcinki. Powietrze wykuwamy.
Osadzamy ok 1h.Wędzimy dydmem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.Parzymy w wodzie otemp. ok 75 stopni przez 25-30 min.Wędzimy drugi raz
dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 12h.Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.Smacznegoponiedziałek, 26 lipca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter