ßßß
Składniki i surowce:- wieprzowina kl II 1 kg- wołowina kl II 0,7kg- tłuszcz wieprzowy 1 kg- serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kgserc nie więcej niż 1 kg- jelita kal 28mm- peklosól 18g/kg- pieprz naturalny 0,8g/kg- papryka słodka 0,8g.kg- ziele angielskie mielone 0,3g/kg- czosnek 1-2g/kgMięsa kroimy w kostkę.Wieprzowinę klasy II i tłszusz mielimy na sitku 8mm.
Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trrakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu.
Następnie wszystkie miesa mieszamy i dodajemy przyrpawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy.
Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykuwamy.
Osadzamy ok 1h.Wędzimy dydmem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.Parzymy w wodzie otemp. ok 75 stopni przez 25-30 min.Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 12h.Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.Smacznegoponiedziałek, 26 lipca 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter