ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa Litewska

Kiełbasa Litewska

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa sycylijska
Podgardle wędzone »
Kiełbasa Litewska
Kiełbasa Litewska
Składniki i surowce:
- wieprzowina kl II 1 kg
- wołowina kl II 0,7kg
- tłuszcz wieprzowy 1 kg
- serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg
serc nie więcej niż 1 kg
- jelita kal 28mm
- peklosól 18g/kg
- pieprz naturalny 0,8g/kg
- papryka słodka 0,8g.kg
- ziele angielskie mielone 0,3g/kg
- czosnek 1-2g/kg
Mięsa kroimy w kostkę.
Wieprzowinę klasy II i tłszusz mielimy na sitku 8mm.
Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trrakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu.
Następnie wszystkie miesa mieszamy i dodajemy przyrpawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy.
Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.
Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykuwamy.
Osadzamy ok 1h.
Wędzimy dydmem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.
Parzymy w wodzie otemp. ok 75 stopni przez 25-30 min.
Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 12h.
Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.
Smacznego
poniedziałek, 26 lipca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/07/Kielbasa-Litewska.html