ßßß Cookit - przepis na Boczek Grunwaldzki

Boczek Grunwaldzki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa nr I Kuby
Kibiny -kibinaj »
Boczek Grunwaldzki
Nazwa pochodzi od miejsza i okoliczności wykonania oraz użytych ziół, których nazwa kojarzy się ze zwycięstwem.
Tak wyglądał wykonany boczek 15 lipca 2010:
Składniki:
- boczek wieprzowy
- peklosól 17g/kg
- pieprz czarny grubo mielony,
- duża garść liści laurowych,
Boczek kroimy na pasy o szerokości ok 10 cm. Nacieramy peklosolą i pieprzem. Następnie wkładamy do naczynia i obkładamy grubo liśćmi laurowymi.
Peklujemy w lodówce ok 24h.
Następnie osuszamy. Nie odrywamy listków laurowych które przykleiły się do boczku. Możemy jeszcze na tym etapie kilka przykleić.
Następnie wędzimy dymem o temp. ok 50 stopni przez 1h i jeszcze podnosimy temp. do ok. 70 stopni na ok. 3h.
Wyjmujemy boczki i wkładamy do wody o temp. ok 72 stopnie i parzymy przez 30min.
Studzimy i zajadamy.
Taka strawa daje siłę i energię przed walką :-)
Tak był konsumowany na polach Grunwaldu 17 lipca 2010:
Smacznego
poniedziałek, 19 lipca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/07/Boczek-Grunwaldzki.html