Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa nr I
KubyKibiny -kibinaj »
Boczek GrunwaldzkiNazwa pochodzi od miejsza i okoliczności wykonania oraz użytych
ziół, których nazwa kojarzy się ze zwycięstwem.Tak wyglądał wykonany
boczek 15 lipca 2010:

Składniki:-
boczek wieprzowy- peklosól 17g/kg-
pieprz czarny grubo mielony,- duża garść
liści laurowych,
Boczek kroimy na pasy o szerokości ok 10 cm. Nacieramy peklosolą i
pieprzem. Następnie wkładamy do naczynia i obkładamy grubo liśćmi laurowymi.Peklujemy w lodówce ok 24h.Następnie osuszamy. Nie odrywamy listków laurowych które przykleiły się do
boczku. Możemy jeszcze na tym etapie kilka przykleić.Następnie wędzimy
dymem o temp. ok 50 stopni przez 1h i jeszcze podnosimy temp. do ok. 70 stopni na ok. 3h.Wyjmujemy
boczki i wkładamy do
wody o temp. ok 72 stopnie i parzymy przez 30min.Studzimy i zajadamy.Taka strawa
daje siłę i energię przed walką :-)Tak był konsumowany na polach Grunwaldu 17 lipca 2010:

Smacznegoponiedziałek, 19 lipca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter