ßßß
Składniki:- 1,0 kg mięsa klasy I łopatka z dzika- 1,5 kg mięsa klasy II - boczek z dzika- 1,5 kg mięsa klasy III gicze z dzika- liście laurowe- ziarna jałowca- ziele angielskie- 0,8g/kg pieprz czarny- 1g/kg suszonego majeranku- czosnek granulowany do smaku- jelita wieprzowe kaliber 28Pokrojone mięsa peklujemy na sucho 48h. 18g peklosoli na kg mięsa.
Mięsa mielemy na siatkach odpowiednio:I - szarpak, II- 6mm, III - 3mm
Farsz mięsny mieszamy z przyprawami.
Nadziewamy jelita i osadzamy ok. 1,5h:
Suszymy kiełbasy w wędzarni w temp. ok 40 stopni przez ok. 1 h bez dymuNastępnie wędzimy dymem o temp ok 40 stopni do uzyskania odpowiedniej barwy dwa dni po ok. 4-5h.
A to efekt wędzenia:
Smacznegośroda, 18 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter