Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Łosoś wędzony i nie tylko
Wędzone szynki,
polędwica i ... »Przepis pochodzi z www i został trochę zmodyfikowany:

Składniki:- 1,0 kg
mięsa klasy I
łopatka z dzika- 1,5 kg
mięsa klasy II -
boczek z dzika- 1,5 kg
mięsa klasy III gicze z dzika-
liście laurowe- ziarna jałowca-
ziele angielskie- 0,8g/kg
pieprz czarny- 1g/kg suszonego
majeranku-
czosnek granulowany do smaku- jelita wieprzowe kaliber 28Pokrojone
mięsa peklujemy na sucho 48h. 18g peklosoli na kg
mięsa.
Mięsa mielemy na siatkach odpowiednio:I - szarpak, II- 6mm, III - 3mm

Farsz
mięsny mieszamy z
przyprawami.

Nadziewamy jelita i osadzamy ok. 1,5h:

Suszymy
kiełbasy w wędzarni w temp. ok 40 stopni przez ok. 1 h bez
dymuNastępnie wędzimy
dymem o temp ok 40 stopni do uzyskania odpowiedniej barwy dwa dni po ok. 4-5h.

A to efekt wędzenia:

Smacznegośroda, 18 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter