Wykonanie


Wspaniały deser o świetnym smaku i konsystencji. Piankowy deser zasmakuje nawet osobą, które raczej nie przepadają za marshmallow. Deser wychodzi delikatny i niezwykle puszysty. Możemy go przygotować
solo lub połączyć z
galaretką i
owocami - całość stworzy efektowny, wyśmienity deser, który zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Składniki (na ok. 4 duże desery):
czerwona galaretka (np. truskawkowa, malinowa, z
owoców leśnych)ok. 100 g dowolnych
owoców (np.
jeżyny,
maliny,
borówki,
truskawki)200 ml
mlekaok. 180 g pianek marshmallow350 ml mocno schłodzonej
śmietanki kremówki 30%
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej
wody.Gdy przestygnie rozlewamy ją do pucharków i wrzucamy
owoce.Umieszczamy w lodówce do stężenia.
Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia.Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło) - kilka łyżeczek pozostawiamy do dekoracji.Do ubitej
śmietany dodajemy
mleko z roztopionymi piankami - mieszamy do połączenia składników.Na zastygniętą
galaretkę wykładamy przygotowany krem i znów umieszczamy pucharki w lodówce do stężenia kremu.Deser ozdabiamy
bitą śmietaną oraz dowolnymi posypkami.













