Wykonanie
Piękne słoneczko za oknami i do tego pachnie już jesienią,
pomidorki pomału dojrzewają. A Wy coś uprawiacie? Ja jestem pełna podziwu, bo nie spodziewałam się aż takich plonów. Zresztą sami zobaczcie...


Nie wiem czy pamiętacie jak wklejałam swój ogródek na początku, wyglądał zupełnie inaczej.
Pomidory są tak ciężkie, że krzaki ledwo wytrzymują. Już nie
mogę się doczekać kiedy je
będę mogła wyzbierać.Pewnie się zastanawiacie co dzisiaj dla was przygotowałam. Jak zwykle same pyszności :-D Lekki bardzo smaczny deser na każdą okazję. Nie ma w nim żadnej filozofii, więc nie musicie się obawiać, że może nie wyjść. Oczywiście warunek jest taki, ze będziecie nad nim cały czas czuwać, żeby
jajka się nie ścięły.

składniki na krem
waniliowy:- 200ml
mleka-
laska wanilii- 2łyżki
cukru + 1 łyżka do sosu
owocowego- 4żółtka-
miks owoców (
malina,
jeżyna,
borówka,
truskawka)



sposób wykonania:
Mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem,
laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż, nożem delikatnie ściągamy miąższ i dodajemy go do
mleka, następnie pozostałą laskę wrzucamy do momentu zagotowania się
mleka. Wsypujemy 2 łyżki
cukru i mieszamy. Kiedy
mleko się zagotuje wyciągamy niepotrzebne
laski wanilii i gorące
mleko wlewamy do rozbełtanych
żółtek.Wszystko dokładnie mieszamy. Krem przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż krem zacznie gęstnieć, ale
jajka nie mogą się ściąć , bo powstanie jajecznica. Umyte
owoce miksujemy blenderem dodając łyżkę
cukru. Następnie przecieramy przez sitko. Do połowy pucharka nakładamy wystudzony krem
waniliowy,
potem trochę mniej sosu
owocowego. Deser przyozdabiamy listkami
mięty. Ewentualnie kawałkami
czekolady. Jemy od razu. Smacznego
