Wykonanie

Sezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren
sezamu,
miodu oraz
cukru.
Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste
słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "
ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze....
Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci.Zaspakajają ochotę na "coś słodkiego", a przy tym są przepyszne.

1/4 szklanki
miodu1/2 szklanki
cukrułyżeczka
margarynyszczypta
sody oczyszczonejok. 130 g ziaren
sezamuZiarna
sezamu podprażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia.

Do garnka wsypujemy
cukier i dodajemy
miód.Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu, powinien on
mieć przezroczysty, złocisty kolor.*

Po tym czasie zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy
sodę, dodajemy
margarynę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie wsypujemy ziarna
sezamu i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarno.Przygotowaną masę wykładamy na formę i szpatułką lub nożem równomiernie rozprowadzamy na grubość ok. 3-4 mm (można również użyć natłuszczonego wałka). Całą czynność należy wykonać bardzo szybko ponieważ karmel natychmiast zastyga. Gdy karmel lekko przestygnie
ostrym nożem kroimy blok na nieduże batoniki (ok. 4 x 9cm).*karmel ma odpowiednią konsystencję w momencie gdy jego kropla upuszczona do zimnej
wody natychmiast zastyga









