Wykonanie


Na dobry początek...Cud,
miód i orzeszki, czyli przepyszne karmelowe batoniki z prażonymi
fistaszkami.Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę.

Orzeszki w Karmelu - Składniki:2 szklanki
orzeszków ziemnych niesolonych (ok. 350 g)*

1/2 szklanki
miodu1 szklanka
cukru1 łyżka
margaryny3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejOrzeszki podsmażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wysmarować
margaryną lub innym tłuszczem.Do garnka wsypać
cukier i dodać
miód. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły.Po tym czasie zdjąć naczynie z ognia, wsypać
sodę, dodać
margarynę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypać
orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać starając się aby karmel pokrył każdego
fistaszka. Przygotowaną masę wyłożyć na formę i szpatułką lub nożem równomiernie rozprowadzić na grubość ok. 1,5 cm. Całą czynność należy wykonać dość szybko ponieważ karmel natychmiast zastyga.Odstawić w chłodne miejsce i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Kroić blok na nieduże batoniki.*jeśli posiadacie
orzeszki solone, wystarczy je dokładnie wypłukać w wodzie i wysuszyć za pomocą papierowych ręczników


