Wykonanie
Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową.Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków.Składniki:2 kg
mąki3 opakowania przypraw do piernika1 łyżeczka
sody10
żółtek500 g
miodu1 opakowanie masła1 opakowanie
margaryny1 kg
cukru50 g
kakaoWykonanie:
Miód,
masło,
margarynę,
cukier i
kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić.
Mąkę,
przyprawy do piernika i
sodę wymieszać. Dodać
żółtka i masę z
miodu, wyrobić ciasto.Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki.Piec w temperaturze 170 o C przez około 9 minut.Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną.