Wykonanie
Słodka, oj bardzo słodka przekąska na pochmurny dzień...Smakują lepiej niż takie ze sklepu :)Uwielbiam
sezamki, a te rozpływają się w ustach ;) Chociaż ich
słodycz może pokonać niewprawionych Łasuchów :)
SezamkiSkładniki:1/4 szklanki
miodu1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
margarynyszczypta
sody oczyszczonej130 g ziaren
sezamuPrzygotowanie:Ziarna
sezamu wsypujemy na rozgrzaną patelnię i podprażamy kilka minut. Uwaga, żeby się nie przypaliły ;)W garnku rozpuszczamy
miód i
cukier na płynną masę. Podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, cały czas mieszając (pilnując, by się nie przypaliły).Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę
margaryny i szczyptę
sody. Dokładnie mieszamy i dosypujemy prażony
sezam.Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Szybką ją rozprowadzamy nożem, bo stygnie bardzo szybko ;) Kiedy zastygnie, kroimy na małe kawałki.Mniam!!