ßßß


Rewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam.mus z kaszki manny:500 ml mleka4 łyżki kaszy mannycukier waniliowy3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%
10 g masłasos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudrumasa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie)Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy.Sos czekoladowy:Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę, masło i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. - studzimy.
Sos truskawkowy:Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu.Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut.Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd.Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder i fix (opcjonalnie).Śmietanę wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy udekorować truskawkami i czekoladą.





