Wykonanie


Zapiekanka z
łososiem i
brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie.
Łosoś,
oliwki i
kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a
brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę.300 g drobnego
makaronu400 g
mrożonych brokułów200 g
łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego)ok. 60 g
oliwek
łyżka
kaparówczerwona cebula3 ząbki
czosnku150 g
śmietany 18%125 g
mozzarelli150 g
żółtego seravegetasól,
pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.
Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką
vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Mozzarellę i
czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach - dodajemy do
śmietany, przyprawiamy
solą i
pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy
margaryną. Wykładamy
makaron,
brokuły,
łososia.
Cebulę kroimy w kostkę.
Kapary,
oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy
śmietaną z
czosnkiem i
mozzarellą, a następnie posypujemy startym
żółtym serem.Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.



