ßßß

Zapiekanka z łososiem i brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie. Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę.300 g drobnego makaronu400 g mrożonych brokułów200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego)ok. 60 g oliwek
łyżka kaparówczerwona cebula3 ząbki czosnku150 g śmietany 18%125 g mozzarelli150 g żółtego seravegetasól, pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Mozzarellę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach - dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia. Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy śmietaną z czosnkiem i mozzarellą, a następnie posypujemy startym żółtym serem.Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.


