ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowe Babeczki, Muffinki z Budyniem

Biszkoptowe Babeczki, Muffinki z Budyniem

nazwa

Wykonanie

Biszkoptowe babeczki są pyszne, idealne i piękne w swojej prostocie. Jedne z najprostszych muffinek, a przy tym delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich sercem może być nasza ulubiona konfitura, pudding lub nawet owoce.
Babeczki:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
cukier waniliowy
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku)
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części i przygotować jedynie z połowy opakowania). Studzimy.
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę biszkoptu. Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek (175 st.). Warto studzić przy otwartym piekarniku.
*jeżeli korzystamy z foremek na babeczki, należy je wcześniej wysmarować tłuszczem
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/biszkoptowe-babeczki-muffinki-z-budyniem.html