ßßß
Sałatka z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami, grillowanym kurczakiem, serem feta, orzechami włoskimi i miodowo-balsamicznym sosem.Szybka i smaczna letnia sałatka – idealna jako lekki obiad.Ponieważ pierś kurczaka grillujemy w całości, to ważne by mięso było wyjęte wcześniej z lodówki, a na pewno dobrze rozmrożone, by środek nie pozostał surowy.porcje dla 2 osóbSkładniki1 brzoskwinia1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki masłapierś kurczaka o wadze ok. 280 g1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanejpieprzsólszczypta słodkiej paprykipół główki sałaty masłowej40 g sera feta15 g orzechów włoskichsos1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki octu balsamicznego1/2 łyżeczki soku z cytryny1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuWykonaniepierś kurczaka posypać solą, pieprzem i szczyptą papryki. Pierś zostawić w całościkurczaka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się mocno zarumieni. Trwa to ok 6 do 9 min. z każdej strony. Gotowego kurczaka odstawić na chwilębrzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę. Każdą połówkę rozciąć na 6 plasterków na patelni z masłem i miodem smażyć plasterki brzoskwini przez ok. 5 min. Lekko potrząsać, by sos pokrył owocewymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładkisałatę obrać i umyć, liście lekko porwaćkurczaka pokroić w plastryliście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć na przemian plasterki brzoskwini i kurczaka, rozkruszyć fetę i rozsypać nieco rozdrobnione orzechy włoskiecałość równomiernie polać sosempodawać natychmiast
Opublikowano: 3 października 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tort zimowy z żurawiną i białą czekoladą
Krem z brokułów
Nachos z tortilli pszennej
Mazurek migdałowo-pomarańczowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus