Wykonanie
Sałatka z karmelizowanymi w miodzie
brzoskwiniami, grillowanym
kurczakiem,
serem feta,
orzechami włoskimi i
miodowo-
balsamicznym sosem.Szybka i smaczna letnia
sałatka – idealna jako lekki obiad.Ponieważ
pierś kurczaka grillujemy w całości, to ważne by
mięso było wyjęte wcześniej z lodówki, a na pewno dobrze rozmrożone, by środek nie pozostał surowy.porcje dla 2 osóbSkładniki1
brzoskwinia1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
masłapierś kurczaka o wadze ok. 280 g1 łyżeczka
oliwy z oliwek rafinowanej
pieprzsólszczypta
słodkiej paprykipół główki
sałaty masłowej40 g
sera feta15 g
orzechów włoskichsos1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuWykonanie
pierś kurczaka posypać
solą,
pieprzem i szczyptą
papryki. Pierś zostawić w całości
kurczaka grillować na patelni z odrobiną
oliwy, aż się mocno zarumieni. Trwa to ok 6 do 9 min. z każdej strony. Gotowego
kurczaka odstawić na chwilę
brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę. Każdą połówkę rozciąć na 6 plasterków na patelni z
masłem i
miodem smażyć plasterki
brzoskwini przez ok. 5 min. Lekko potrząsać, by sos pokrył
owocewymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki
sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
kurczaka pokroić w plastryliście
sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć na przemian plasterki
brzoskwini i
kurczaka, rozkruszyć
fetę i rozsypać nieco rozdrobnione
orzechy włoskiecałość równomiernie polać sosempodawać natychmiast

Opublikowano: 3 października 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Tort zimowy z
żurawiną i
białą czekoladą
Krem z
brokułów
Nachos z tortilli pszennej

Mazurek
migdałowo-
pomarańczowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus