ßßß Cookit - przepis na Risotto z borowikami - Fotokulinarnie

Risotto z borowikami - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Klasyczne, włoskie risotto z borowikami. Danie proste, z niewielu składników, a zachwycające. Ale aby uzyskać pożądany efekt, należy ściśle trzymać się zasad przygotowywania risotto.
Po pierwsze ryż musi być szczególny: włoski, krótki – Arborio. Nie ma mowy o zamiennikach. Grzyby szlachetne – borowiki lub ewentualnie inne grzyby leśne. Podobnie inne składniki – najwyższej jakości oliwa z oliwek, prawdziwe masło, oryginalny parmezan i dobre wytrawne wino. Wino przeważnie białe, ale w niektórych regionach Włoch, do risotto używa się też wina czerwonego.
Po drugie musimy nasz ryż najpierw zahartować oliwą, następnie „upić” winem, a na końcu gotować dolewając bulion – zawsze w momencie, gdy wchłonął poprzednią porcję płynu. I często mieszać.
Na samym końcu należy dodać zimne masło i parmezan, które nie tylko wzbogacą danie smakowo, ale też nadadzą odpowiednią konsystencję.
Risotto podajemy natychmiast po przyrządzeniu. Danie nie nadaje się do przygotowania wcześniej czy odgrzewania.
Risotto z borowikami na porcje dla 2 osób
Składniki
200 g ryżu arborio
1 średnia cebula
100 g świeżych lub 14 g suszonych borowików
600 ml bulionu
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła
do dodania na koniec
1 łyżka zimnego masła
25 g parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie
jeśli mamy świeże grzyby, to należy je umyć, z grubsza pokroić i poddusić na oliwie z dodatkiem masła. Jeśli mamy suszone, to namaczamy je minimum 20 min. w gorącej wodzie (tyle wody, by tylko zakryła grzyby). Gdy używamy grzybów suszonych, to do podlewania risotto, wykorzystajmy wodę z moczenia grzybów i o jej ilość, zmniejszymy ilość bulionu
cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, po krótkiej chwili dodać ryż i smażyć aż będzie przejrzysty
dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania
następnie dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to ok. 20 min
5 min. przed końcem gotowania ryżu dodać grzyby na sam koniec przyprawić solą i odrobiną pieprzu, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać
podawać natychmiast
Opublikowano: 10 stycznia 2014
Przepis własny na podstawie tradycyjnego włoskiego przepisu na risotto z borowikami
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Cottage pie
Purée z dyni i marchewki
Zabajone
Piernikowe gorące kakao
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/risotto-z-borowikami