ßßß Cookit - przepis na Krakowskie ciasteczka - Fotokulinarnie

Krakowskie ciasteczka - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie najlepsze ciasteczka jakie znam. Nie wiem czy faktycznie pochodzą z Krakowa, ale na pewno są przepyszne :)
Inspirowałam się kilkoma przepisami i wprowadziłam sporo zmian. Przeważnie kruchy spód jest pieczony jako jeden blat ciasta, a dopiero później krojony na prostokąty. Również orzechy są przeważnie laskowe, ewentualnie migdały. Podobno właśnie w tej formie można je kupić w krakowskich cukierniach.
Ja proponuję zrobić bezę z orzechami włoskimi, a ciastka od początku wycinać w formie uroczych kółek z ozdobnym brzegiem.
Nieco pracochłonne, ale naprawdę warto je zrobić. Polecam jako ciasteczka na świąteczny stół.
Krakowskie ciasteczka na 15 sporych ciastek (1 blacha)
Składniki
ciasto
100 g zimnego masła
65 g cukru pudru
165 g mąki pszennej
1 żółtko
do posmarowania
ok. 150 g dżemu malinowego
beza orzechowa
2 białka
140 g drobnego cukru
70 g orzechów włoskich
40 g mąki pszennej
Wykonanie
wszystkie składniki ciasta wymieszać szybko mikserem
rozwałkować na grubość ok. pół cm, wycinać ciasteczka o średnicy ok. 7 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej wybrać kształt z ozdobnym brzegiem, ale foremny, na przykład koło, gdyż później łatwej będzie rozsmarować bezę
blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce
następnie podpiec spody w 200ºC przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią na złoto, ale nie dłużej, ponieważ będziemy je ponownie piec
wystudzone ciastka posmarować cienką warstwą dżemu – mniej więcej 1 łyżeczka na ciastko
orzechy posiekać bardzo drobno w blenderze – prawie do zmielenia
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, a następnie dodać orzechy i wymieszać. Ważne, żeby piana była naprawdę dobrze ubita – na sztywno, a cukier dodajemy powoli, łyżka po łyżce
pianę umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury ok. 70ºC, aż cukier zacznie się rozpuszczać. W praktyce robimy to na małym ogniu przez kilka minut – widać zmianę w konsystencji bezy. Podczas podgrzewania bezę mieszamy
zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę i wymieszać
bezę wyłożyć na spody pokryte dżemem i równo rozprowadzić
piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut – aż beza zacznie się lekko rumienić
Opublikowano: 1 stycznia 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Barszcz wigilijny na zakwasie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ciasto z truskawkami
Sos karmelowy
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/krakowskie-ciasteczka