Wykonanie

Tradycyjny wigilijny kompot z suszu. Mój jest raczej słodki niż wytrawny, z aromatem
cynamonu i
goździków oraz dużą ilością suszonych
śliwek.Proporcje
suszonych owoców można modyfikować wedle uznania, tak aby użyć łącznie 400 g suszu.Kompot z suszu na ok 1 l kompotuSkładniki180 g suszonych
śliwek100 g
suszonych jabłek80 g
suszonych gruszek40 g
suszonych moreli1
jabłko3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią5
goździkówmały kawałek kory
cynamonu1 i 1/2 l
wodyWykonanie
jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki
jabłko wraz z suszem umieścić w garnku i zalać
wodązagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny oraz dodać
cukry i
przyprawygotować przez 40 minzdjąć z ognia i zostawić do ostygnięciaprzecedzić, a
owoce zostawić na sitku aby cały płyn z nich spłynąłOpublikowano: 24 grudnia 2013Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Linguine z Pesto alla Genovese

Jagodzianki
Kurczak w miodzie i
tymianku
Deser z
nektarynkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus