ßßß Cookit - przepis na Kompot z suszu - Fotokulinarnie

Kompot z suszu - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny wigilijny kompot z suszu. Mój jest raczej słodki niż wytrawny, z aromatem cynamonu i goździków oraz dużą ilością suszonych śliwek.
Proporcje suszonych owoców można modyfikować wedle uznania, tak aby użyć łącznie 400 g suszu.
Kompot z suszu na ok 1 l kompotu
Składniki
180 g suszonych śliwek
100 g suszonych jabłek
80 g suszonych gruszek
40 g suszonych moreli
1 jabłko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
5 goździków
mały kawałek kory cynamonu
1 i 1/2 l wody
Wykonanie
jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki
jabłko wraz z suszem umieścić w garnku i zalać wodą
zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny oraz dodać cukry i przyprawy
gotować przez 40 min
zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia
przecedzić, a owoce zostawić na sitku aby cały płyn z nich spłynął
Opublikowano: 24 grudnia 2013
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Linguine z Pesto alla Genovese
Jagodzianki
Kurczak w miodzie i tymianku
Deser z nektarynkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/kompot-z-suszu