ßßß
Tradycyjny wigilijny kompot z suszu. Mój jest raczej słodki niż wytrawny, z aromatem cynamonu i goździków oraz dużą ilością suszonych śliwek.Proporcje suszonych owoców można modyfikować wedle uznania, tak aby użyć łącznie 400 g suszu.Kompot z suszu na ok 1 l kompotuSkładniki180 g suszonych śliwek100 g suszonych jabłek80 g suszonych gruszek40 g suszonych moreli1 jabłko3 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią5 goździkówmały kawałek kory cynamonu1 i 1/2 l wodyWykonaniejabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na kawałkijabłko wraz z suszem umieścić w garnku i zalać wodązagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny oraz dodać cukry i przyprawygotować przez 40 minzdjąć z ognia i zostawić do ostygnięciaprzecedzić, a owoce zostawić na sitku aby cały płyn z nich spłynąłOpublikowano: 24 grudnia 2013Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Linguine z Pesto alla Genovese
Jagodzianki
Kurczak w miodzie i tymianku
Deser z nektarynkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus