ßßß Cookit - przepis na Domowy cukier waniliowy - Fotokulinarnie

Domowy cukier waniliowy - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Pachnący i intensywny domowy cukier waniliowy. W moim cukrze daję sporą ilość wanilii w stosunku do cukru, bo lubię intensywny aromat. Proponuję użyć jednej 18 cm laski wanilii na 200 g cukru. Proporcje można oczywiście zmienić wedle uznania lub stosować w przepisach mniejszą niż zalecana ilość cukru waniliowego, a brak uzupełniać czystym cukrem.
Gdy laski są mniejsze, można łatwo przeliczyć potrzebną ilość, przyjmując proporcje 18 cm na 200 g. Ja miałam 12-13 cm laski więc użyłam 5 na 700 g cukru.
Najlepiej użyć drobnego białego cukru, bo taki najłatwiej rozpuszcza się w ciastach i deserach.
Jeśli przeraża Was cena laski wanilii w sklepach, to proponuję zakupy w internecie – będziecie miło zaskoczeni :)
Domowy cukier waniliowy na 700 g cukru waniliowego
Składniki
700 g drobnego białego cukru
5 lasek wanilii o długości 12-13 cm
Wykonanie
odmierzyć 700 g drobnego cukru z całości odsypać trochę cukru na duży talerz lub deskę do krojenia i na niej rozcinać laski wzdłuż, na pół i za pomocą noża dokładnie wyskrobać ziarenka
ziarenka są kleiste i wilgotne, zatem najlepiej pomagać sobie rozsypanym cukrem – rozcierając palcami cukier z ziarenkami, powodujemy, że się rozdzielają w czystym i suchym słoiku umieścić wydrążone laski (będą oddawać resztę aromatu) oraz cały cukier wraz z tym, w którym rozcieraliśmy ziarenka. Jeśli podczas wyskrobywania powstało dużo dodatkowych zanieczyszczeń, cukier z ziarenkami można przesiać przez sito
zamknąć szczelnie słoik i intensywnie nim zamieszać, aby uzyskać równomierną mieszankę
odstawić na min 2 tygodnie
Opublikowano: 16 grudnia 2013
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Czekoladki z karmelizowaną posypką orzechową
Tarta waniliowo-cytrynowa
Chipsy jabłkowe z cynamonem
Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/domowy-cukier-waniliowy