Wykonanie

Pachnący i intensywny domowy
cukier waniliowy. W moim cukrze
daję sporą ilość
wanilii w stosunku do
cukru, bo lubię intensywny aromat. Proponuję użyć jednej 18 cm
laski wanilii na 200 g
cukru. Proporcje można oczywiście zmienić wedle uznania lub stosować w przepisach mniejszą niż zalecana ilość
cukru waniliowego, a brak uzupełniać czystym
cukrem.Gdy laski są mniejsze, można łatwo przeliczyć potrzebną ilość, przyjmując proporcje 18 cm na 200 g. Ja miałam 12-13 cm laski więc użyłam 5 na 700 g
cukru.Najlepiej użyć drobnego
białego cukru, bo taki najłatwiej rozpuszcza się w ciastach i deserach.Jeśli przeraża Was cena
laski wanilii w sklepach, to proponuję zakupy w internecie – będziecie miło zaskoczeni :)Domowy
cukier waniliowy na 700 g
cukru waniliowegoSkładniki700 g drobnego
białego cukru5
lasek wanilii o długości 12-13 cmWykonanieodmierzyć 700 g drobnego
cukru z całości odsypać trochę
cukru na duży talerz lub deskę do krojenia i na niej rozcinać laski wzdłuż, na pół i za pomocą noża dokładnie wyskrobać ziarenkaziarenka są kleiste i wilgotne, zatem najlepiej pomagać sobie rozsypanym
cukrem – rozcierając palcami
cukier z ziarenkami, powodujemy, że się rozdzielają w czystym i suchym słoiku umieścić wydrążone laski (będą oddawać resztę aromatu) oraz cały
cukier wraz z tym, w którym rozcieraliśmy ziarenka. Jeśli podczas wyskrobywania powstało dużo dodatkowych zanieczyszczeń,
cukier z ziarenkami można przesiać przez sitozamknąć szczelnie słoik i intensywnie nim zamieszać, aby uzyskać równomierną mieszankęodstawić na min 2 tygodnie

Opublikowano: 16 grudnia 2013Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Czekoladki z karmelizowaną posypką
orzechową
Tarta waniliowo-cytrynowa
Chipsy jabłkowe z
cynamonem
Tostowe muffiny z
szynką,
serem i
jajkiemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus