Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
śledzie z ...Placek żołądek »Makowiec który piekły już nasze mamy i babcie a mojemu mężowi przypomina święta z dzieciństwa.Duża warstwa masy makowej z
bakaliami i tylko odrobina delikatnego rozpływającego się w ustach ciasta.

Składniki na ciasto:25 dkg
mąki pszennej25 dkg
masła2
żółtka2 łyżki zimnej
wodySkładniki na masę
makową:30 dkg
maku8 jaj35 dkg
cukru pudru2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
mąki ziemniaczanejkilka kropli
olejku migdałowegobakalie ( siekane
orzechy,
rodzynki,
migdały)Wykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto:zagniatamy wszystkie składniki,owijamy ciasto w folię do żywności i odkładamy do lodówki.W tym czasie przygotowujemy masę
makową:
mak sparzamy,studzimy a następnie mielimy dwukrotnie.
Cukier i
żółtka jak ucieramy na puszystą białą masę,dodajemy
mak i jeszcze chwilę ucieramy.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.Do
maku dodajemy ubite
białka,
mąkę ziemniaczaną,
bułkę tartą i
bakalie a następnie delikatnie mieszamy.Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki,dzielimy na 2 porcje,rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy 1 część ciasta,na ciasto dajemy masę
makową,wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią rozwałkowanego ciasta.Ciasto pieczemy około 50-60 min w 180 stopniach .

niedziela, 04 stycznia 2015, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter