Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Torciki
Biszkopt Królowej ... »W mojej rodzinie bardzo lubimy
struclę makową i nie ma bez niej świąt Bożego Narodzenia :)Zawsze piekłam z rodzinnego,tradycyjnego przepisu ale niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na "Najsmaczniejsze.pl"Byłam bardzo ciekawa efektu i muszę przyznyć że zostałam bardzo mile zaskoczona,ciasto nie pęka podczas pieczenia,zachowuje piękny kształt i co ważne nie staje się z kolejnym dniem suche jak często bywa w przypadku
strucli z
ciasta drożdżowego.

Składniki ( na formę 12x22):20 dkg
mąki pszennej10 dkg
twarogu ( nie mielonego)60 ml
mleka5,5 dkg
oleju5 dkg
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
cukru waniliowego35 dkg masy makowej1
jajko do posmarowaniaWykonanie:Do miski rozkruszamy
twaróg,dodajemy
mleko,
mąkę,
olej,
cukier i
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia i
sól.Zagniatamy ciasto na jednolitą kulę ,owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na około 20-30 min.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 180°C.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5cm.Rozwałkowany placek smarujemy masą
makową,następnie delikatnie zwijamy
struclę (jednocześnie z obu stron) Mają powstać dwa równe wałki ciasta połączone po środku.Końcówki ciasta delikatnie sklejamy.Gotowe ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanej blaszki,smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 min.( aż ciasto będzie rumiane)Po wystudzeniu ciasto można posypać
cukrem pudtem lub polać lukrem.

poniedziałek, 09 grudnia 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter