Wykonanie
Troszkę inna wersja klasycznych krokietów z
kapusty i
grzybów.Warte wypróbowania,nawet mój mąż nie lubiący
kaszy pałaszował ze smakiem :)

Ciasto naleśnikowe:1 szkl
mleka1/3 szkl
wody gazowanej2,5 szkl
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliszczypta
cukru3
jajkaFarsz:1 nieduża główka
kapusty ugotowanej ( u mnie pozostałość po gołąbkach)1 torebka
kaszy gryczanej1
cebula1 duża garść
grzybów suszonych3 łyżki
oleju lub
smalcusól,
pieprz i
vegeta2-3
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowaniaWykonanie:Zrobić ciasto naleśnikowe:
Jajka ubić z
cukrem i
solą następnie dodać
mleko,
wodę ,
mąkę i dobrze ubić razem.Smażymy naleśniki ( ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste) Nie powinny być zbyt grube ponieważ będą pękać podczas zwijania.Po usmażeniu dobrze jest przykryć naleśniki np.drugim talerzem,wówczas zmiękną i będą dobrze się zwijać.Przygotowujemy farsz.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę drobno siekamy.
Grzyby płuczemy i odgotowujemy kilka minut następnie odcedzamy i mielimy lub siekamy na drobniutko.
Cebulkę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju,następnie dodajemy posiekaną
kapustę i mieszając co jakiś czas smażymy około 10-15 min.Na końcu dodajemy zmielone
grzyby,ugotowaną
kaszę,doprawiamy
solą,
pieprzem,
vegetą i podsmażamy wszystko razem około 15 min.Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy krokiety ( najpierw dwa boki do środka a następnie zwijamy wzdłuż krutszego
boku jak roladę)Panierujemy z
jajku a następnie w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Bardzo dobrze smakują z barszczem czerwonym.