ßßß Cookit - przepis na " Krokiety z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną "

" Krokiety z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną "

nazwa

Wykonanie

Troszkę inna wersja klasycznych krokietów z kapusty i grzybów.
Warte wypróbowania,nawet mój mąż nie lubiący kaszy pałaszował ze smakiem :)
Ciasto naleśnikowe:
1 szkl mleka
1/3 szkl wody gazowanej
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 jajka
Farsz:
1 nieduża główka kapusty ugotowanej ( u mnie pozostałość po gołąbkach)
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
1 duża garść grzybów suszonych
3 łyżki oleju lub smalcu
sól,pieprz i vegeta
2-3 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Zrobić ciasto naleśnikowe:
Jajka ubić z cukrem i solą następnie dodać mleko,wodę ,mąkę i dobrze ubić razem.Smażymy naleśniki ( ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste) Nie powinny być zbyt grube ponieważ będą pękać podczas zwijania.
Po usmażeniu dobrze jest przykryć naleśniki np.drugim talerzem,wówczas zmiękną i będą dobrze się zwijać.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę drobno siekamy.Grzyby płuczemy i odgotowujemy kilka minut następnie odcedzamy i mielimy lub siekamy na drobniutko.
Cebulkę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,następnie dodajemy posiekaną kapustę i mieszając co jakiś czas smażymy około 10-15 min.Na końcu dodajemy zmielone grzyby,ugotowaną kaszę,doprawiamy solą,pieprzem,vegetą i podsmażamy wszystko razem około 15 min.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy krokiety ( najpierw dwa boki do środka a następnie zwijamy wzdłuż krutszego boku jak roladę)
Panierujemy z jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Bardzo dobrze smakują z barszczem czerwonym.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/12/Krokiety-z-kapusta-grzybami-i-kasza-gryczana.html