Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Tort z zygzakiem ...
Ciastka ... »Rogaliki robione w mojej rodzinie w każdą
porę roku: w lecie np.z
jagodami,
marmoladą lub innymi
owocami a w zimie np.z masą
makową.Idealne na podwieczorek lub jako dodatek do kubka gorącej
herbaty lub
kawy w długie jesienne lub zimowe wieczory.

Składniki:4 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru5 dkg
drożdży świeżych1
cukier waniliowy1/2 szkl.kwaśnej
śmietany25 dkg
masła lub
margaryny2
jajkamasa makowa,
marmolada lub inne dowolne nadzienie1 roztrzepane
jajkocukier do posypaniaWykonanie:
Mąkę dokładnie posiekać z
masłem.
Drożdże rozetrzeć w misce z
cukrem,
cukrem waniliowym i
śmietaną.Następnie dodajemy
jajka i ubijamy trzepaczką kilka
razy aby rozbić
jajka.Tak przygotowaną mieszankę
drożdżową wlewamy do
mąki i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godz. do lodówki.Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części.Z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0 , 5 cm.Placek dzielimy na 8 trójkątów,na szerszą część nakładamy masę
makową lub inne dowolne nadzienie i zwijamy w stronę węższego końca formując rogalik.Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem kryształem.Pieczemy na złoty kolor w 180°C przez około 30 min.

czwartek, 14 listopada 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter