ßßß Cookit - przepis na " Rogaliki krucho-drożdżowe "

" Rogaliki krucho-drożdżowe "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Tort z zygzakiem ...
Ciastka ... »
Rogaliki robione w mojej rodzinie w każdą porę roku: w lecie np.z jagodami,marmoladą lub innymi owocami a w zimie np.z masą makową.
Idealne na podwieczorek lub jako dodatek do kubka gorącej herbaty lub kawy w długie jesienne lub zimowe wieczory.
Składniki:
4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
5 dkg drożdży świeżych
1 cukier waniliowy
1/2 szkl.kwaśnej śmietany
25 dkg masła lub margaryny
2 jajka
masa makowa,marmolada lub inne dowolne nadzienie
1 roztrzepane jajko
cukier do posypania
Wykonanie:
Mąkę dokładnie posiekać z masłem.
Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem,cukrem waniliowym i śmietaną.Następnie dodajemy jajka i ubijamy trzepaczką kilka razy aby rozbić jajka.
Tak przygotowaną mieszankę drożdżową wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części.Z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0 , 5 cm.
Placek dzielimy na 8 trójkątów,na szerszą część nakładamy masę makową lub inne dowolne nadzienie i zwijamy w stronę węższego końca formując rogalik.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy na złoty kolor w 180°C przez około 30 min.
czwartek, 14 listopada 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Rogaliki-krucho-drozdzowe.html