ßßß Cookit - przepis na " Szarlotka "

" Szarlotka "

nazwa

Wykonanie

Szarlotka pieczona w moim domu rodzinnym od zawsze,lekko urozmaicona przeze mnie.
Mimo że w podstawowej wersji jest przepyszna to chciałam coż lekko zmienić i dodałam krem na bazie serka mascarpone z lemon curd,wyszło pysznie.
Porcja na blaszkę 30x24
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
25 dkg masła lub margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
Na nadzienie:
około 1,5 kg jabłek
1 laska wanilii
1 łyżka masła
Na krem:
25 dkg serka mascarpone
5-6 łyżek lemon curd
2-3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukru kryształu
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę,dodać posiekane masło i dobrze rozetrzeć razem między dłońmi.
Następnie dodajemy jajko,żółtka,cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto odkładamy na 45-60 min. do lodówki
Po schłodzeniu odkrawamy połowę ciasta,rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.Nakłuwamy ciasto kilka razy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 min.
Po podpieczeniu ciasta posypujemy je lekko gysikiem i wykładamy na nie przygotowane jabłka,na to ścieramy pozostałe ciasto na grubej tarce i posypujemy kruszonką.Pieczemy w 180°C około 40-45 min.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i kroimy na grubsze półplastry.
W dużym garnku roztapiamy masło,wsypujemy jabłka,przekrojoną na pół wanillię razem z ziarenkami i dusimy pod przykryciem aż jabłka lekko się "rozpadną".Po zakończeniu prażenia jabłek wyjmujemy wanilię.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone dobrze mieszamy z cukrem pudrem,następnie dodajemy po łyżce lemon curd i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy,postępujemy tak do wyczerpania się lemon curd.
Przygotowany krem wyciskamy za pomocą szprycy na porcje upieczonej i wystudzonej szarlotki.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/10/Szarlotka.html