Wykonanie
Szarlotka pieczona w moim domu rodzinnym od zawsze,lekko urozmaicona przeze mnie.Mimo że w podstawowej wersji jest przepyszna to chciałam coż lekko zmienić i dodałam krem na bazie
serka mascarpone z lemon
curd,wyszło pysznie.Porcja na blaszkę 30x24

Składniki na ciasto:40 dkg
mąki20 dkg
cukru pudru25 dkg
masła lub
margaryny1 całe
jajko2
żółtka1 opakowanie
cukru waniliowegoNa nadzienie:około 1,5 kg
jabłek1
laska wanilii1 łyżka
masłaNa krem:25 dkg
serka mascarpone5-6 łyżek lemon
curd2-3 łyżki
cukru pudruKruszonka:2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
masła lub
margaryny1 łyżka
cukru kryształuWykonanie:Ciasto:
Mąkę i
cukier puder przesiać na stolnicę,dodać posiekane
masło i dobrze rozetrzeć razem
między dłońmi.Następnie dodajemy
jajko,
żółtka,
cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.Przygotowane ciasto odkładamy na 45-60 min. do lodówkiPo schłodzeniu odkrawamy połowę ciasta,rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.Nakłuwamy ciasto kilka
razy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 min.Po podpieczeniu ciasta posypujemy je lekko gysikiem i wykładamy na nie przygotowane
jabłka,na to ścieramy pozostałe ciasto na grubej tarce i posypujemy kruszonką.Pieczemy w 180°C około 40-45 min.Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i kroimy na grubsze półplastry.W dużym garnku roztapiamy
masło,wsypujemy
jabłka,przekrojoną na pół
wanillię razem z ziarenkami i dusimy pod przykryciem aż
jabłka lekko się "rozpadną".Po zakończeniu prażenia
jabłek wyjmujemy
wanilię.Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone dobrze mieszamy z
cukrem pudrem,następnie dodajemy po łyżce lemon
curd i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy,postępujemy tak do wyczerpania się lemon
curd.Przygotowany krem wyciskamy za pomocą szprycy na porcje upieczonej i wystudzonej szarlotki.