Wykonanie
Znam wiele osób, które nie lubią i nie jedzą
wątróbki. Ma ona bowiem tylu wielbicieli co wrogów. Ja do nich nie należę i uwielbiam dania z jej udziałem. Posiada dużo wartości odżywczych oraz witamin: A, B2, B12, D i PP a także kwas foliowy. Zawiera wiele składników mineralnych wśród, których jest żelazo, cynk i miedź. Dobrze przyprawiona na chrupiących grzankach stanowi smaczny i zdrowy posiłek lub przekąskę.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:260 g
wątróbki drobiowej,1 łyżka
kaparów z zalewy,1 średniej wielkości
cebula, pokrojona w cienkie piórka,2 łyżki
oliwy z oliwek,1 łyżka
octu z
czerwonego wina,
sól,
pieprz,szczypta
pieprzu cayenne,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,4 duże lub 8 małych kromek
pieczywa (u mnie
bagietka),4 garści ulubionej
sałaty ( u mnie
roszponka i
rukola ).Sposób wykonania:
wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy,
kapary odsączamy z zalewy, płuczemy, osuszamy,połowę
natki pietruszki oraz
kapary wrzucamy do miseczki i skrapiamy połową
oliwy i
octem z
czerwonego wina, odstawiamy,resztę
oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy
cebulę a kiedy się zeszkli dodajemy
wątróbkę, smażymy na dużym ogniu około 4-5 min.,całość doprawiamy
pieprzem,
solą i szczyptą
pieprzu Cayenne, na koniec dodajemy
oliwę z
kaparami,
natką i czerwonym
octem, mieszamy i zestawiamy z ognia,tosty przygotowujemy na patelni lub w tosterze/opiekaczu, na talerzach układamy
sałatę i tosty, na wierzchu kładziemy
wątróbkę i polewamy sosem z
cebulką i
kaparami,całość posypujemy pozostałą
natką pietruszki,Inne propozycje:
Wątróbka drobiowa z
jabłkiem i
majerankiemWątróbka drobiowa z
miętąPikantne świderki z
wątróbką i
pomidorem