Wykonanie
U mnie dzisiaj zdrowo i zielono.
Szpinak uwielbiam a ponieważ już
pisałam o jego cennych właściwościach nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 25 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1 opakowanie
mrożonego szpinaku w liściach (450 g ),100 g
sera pleśniowego ( np. lazur niebieski ),500 g
makaronu penne,2 duże ząbki
czosnku,50 ml
śmietany do zup i
sosów (18%),½ łyżeczki
ostrej papryki w płatkach,2 łyżki
masła,
sól,
pieprzSposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy
makaron, w tym czasie: zamrożony
szpinak rozgrzewamy na patelni aż wyparuje
woda,następnie dodajemy
masło,
czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 5 min,dodajemy pokruszony
ser pleśniowy,
paprykę w płatkach, mieszamy delikatnie aż
ser zacznie się rozpuszczać, doprawiamy
solą i
pieprzem,wlewamy
śmietanę i dokładnie łączymy ze
szpinakiem,ugotowany
makaron odcedzamy, mieszamy ze
szpinakiem i smacznego życzę.Inne pomysły na
szpinak:Zupa jarzynowa ze
szpinakiem i
kurczakiem