ßßß Cookit - przepis na Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

U mnie dzisiaj zdrowo i zielono. Szpinak uwielbiam a ponieważ już pisałam o jego cennych właściwościach nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g ),
100 g sera pleśniowego ( np. lazur niebieski ),
500 g makaronu penne,
2 duże ząbki czosnku,
50 ml śmietany do zup i sosów (18%),
½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz
Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy makaron, w tym czasie: zamrożony szpinak rozgrzewamy na patelni aż wyparuje woda,
następnie dodajemy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 5 min,
dodajemy pokruszony ser pleśniowy, paprykę w płatkach, mieszamy delikatnie aż ser zacznie się rozpuszczać, doprawiamy solą i pieprzem,
wlewamy śmietanę i dokładnie łączymy ze szpinakiem,
ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem i smacznego życzę.
Inne pomysły na szpinak:
Zupa jarzynowa ze szpinakiem i kurczakiem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/06/Penne-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym.html