ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Pyszna szarlotka z masą budyniową
SKŁADNIKI
125g masła
125 g cukru
250 g mąki
1 jajko
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
1 kg jabłek
175 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 litra soku jabłkowego
krem z 2 szklanek bitej śmietany
cynamon mielony
kawałki grubo startej czekolady
WYKONANIE
Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godzinydo shłodzenia.
Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukieru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń.
Starte jabłka wymieszać. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.
Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.
Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2014/01/Szarlotka-1.html