ßßß

SKŁADNIKI125g masła125 g cukru250 g mąki1 jajko2 cukry waniliowe1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa masę:1 kg jabłek175 g cukru2 opakowania budyniu waniliowego1 opakowanie cukru waniliowego1/2 litra soku jabłkowegokrem z 2 szklanek bitej śmietanycynamon mielonykawałki grubo startej czekoladyWYKONANIEZ masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godzinydo shłodzenia.Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukieru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń.Starte jabłka wymieszać. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.SMACZNEGO