Wykonanie


Składniki na murzynek:250 g
masła4 łyżki
kakao1 szklanka
cukrupół szklanki
mleka4
jajka (
białka oddzielić od
żółtek)2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sodyKulki
serowe:500 g
sera w kostcegarść posiekany
płatków migdałowych1
jajko2 łyżki
mąki2 łyżki
cukru(dałam brązowy ale może być zwykly)kilka łyżek ulubionego
likieru (
migdałowy,
kokosowy,
kawowy lub
ajerkoniak)Polewa:150 g
masła3 łyżki
wody3 łyżki
kakao5 łyżek
cukruDno formy 26/26 cm wykładamy papierem a boki smaruje
masłem.
Masło,
cukier,
mleko i
kakao umieszczam w garnku i podgrzewam aż składniki się połączą.Odstawiamy do wystudzenia.Do miski przekładamy
ser,pokruszone
migdały,
cukier,
mąkęoraz
jajko-wyrabiamy.Formujemy w dłoniach kulki mi wyszło 9 większych i układamy w formie.Czubkiem rączki od łyżki w każdej kuli robie otwór do którego wlewamy po łyżeczce
likieru.Wstawiam do lodówki na chwile.Gdy masa na murzynek jest wystudzona dodajemy przesianą
mąkę,proszek oraz
sodę-mieszamy.Oddzielnie ubijamy
białka na sztywno które delikatnie mieszamy z masą.Kulki zalewamy
ciastem i pieczemy 1 h w 180 stopniach.Polewe robimy gdy ciasto się przestudzi.Wszystkie składniki podgrzewam w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji następnie odstawiam do przestudzenia na parę minut wtedy polewa gestnieje.Polewam ciasto i posypuje podprazonymi
płatkami migdałowymi.