Wykonanie
Składniki na ciasto:150g
mąki,75g
masła,1
żółtko,1,5 łyżki
śmietany 18%,szczypta
soliWypełnienie:2 większe
marchewki,pół
papryki czerwonej i pół żółtej100g
boczku50 g
sera z niebieską pleśniąSos:łyżka
masła,łyżka
mąki,1,5 szklanki zimnego
mleka,
gałka muszkatołowa,sół,
zioła prowansalskie1
jajkoZ podanych składników zagnistamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Marchew obieramy,tniemy mandoliną na cienkie paski i wrzucamy do wrzącej,osolonej
wody na kilka minut aby zmiękła.
Papryki tniemy w cieńkie paseczki,
boczek w małą kosteczkę.W garnuszku rozpuszczamy
masło,dodajemy
mąkę i rozprowadzamy aby nie było grudek.Zalewamy
mlekiem intensywnie mieszając przez chwilę.Doprawiamy gałką,
solą i
ziołami suszonymi.Gdy sos będzie gładki i dość gęsty odstawiamy do przestygnięcia.Po kilku minutach można dodać
jajko i wymieszać.Formę wykładamy
ciastem.Nakłuwamy spód aby pozostała płaska.Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.Po tym czasie wyciągamy ja z pieca,studzimy i zalewamy jej dno sosem.Na sos układamy na około warzywa.Gdy skończymy w szczeliny wkładamy
boczek i
ser pleśniowy.Pieczemy kolejne 25 minut w 180 stopniach.