ßßß Cookit - przepis na Gulasz z szynki z papryką

Gulasz z szynki z papryką

nazwa

Wykonanie

Jest to propozycja pysznego obiadu :)
1,5 kg szynki wieprzowej
4 papryki : 2 czerwone i 2 żółte ( może też być jedna zielona )
przyprawy :sól ; liść laurowy ; ziele angielskie ; czarny pieprz w ziarenkach ; słodka i ostra czerwona papryka w proszku , pieprz mielony np. kolorowy
4 - 5 ząbków czosnku
koperek.
Do garnka wlewamy ok. 2 l wody, dodajemy przyprawy : sól , pieprz czarny w ziarenkach , ziele angielskie, liść laurowy. Szynkę myjemy , kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni ( po obsmażeniu możemy przepłukać mięso aby pozbyć się „burzyn” ), przekładamy do garnka z gotującymi się przyprawami , dusimy pod przykryciem. Paprykę kroimy w kostkę i również obsmażamy na patelni ,
odstawiamy. Następnie przygotowujemy zaczepkę z 9 łyżek mąki ( 9 łyżek mąki należy rozmieszać w ok. ¾ l zimnej wody ). Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę w proszku i ostrą. Gulasz powinien być pikantny więc możemy poeksperymentować z ostrą papryką : Mięso powinno dusić się ok. 1 godziny - 1 godziny 10 minut aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem np. kolorowym czy białym.
Podajemy z : kaszą jęczmienną czy pęczak ( uwielbiam tę kaszę ) makaronem czy plackami ziemniaczanymi ; posypujemy koperkiem.
Bardzo dobre danie. Polecam i życzę smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2014/03/Gulasz-z-szynki-z-papryka.html