Wykonanie
Jest to propozycja pysznego obiadu :)

1,5 kg
szynki wieprzowej4
papryki : 2 czerwone i 2 żółte ( może też być jedna zielona )
przyprawy :
sól ;
liść laurowy ;
ziele angielskie ;
czarny pieprz w ziarenkach ; słodka i ostra
czerwona papryka w proszku ,
pieprz mielony np. kolorowy4 - 5 ząbków
czosnkukoperek.Do garnka wlewamy ok. 2 l
wody, dodajemy
przyprawy :
sól ,
pieprz czarny w ziarenkach ,
ziele angielskie,
liść laurowy.
Szynkę myjemy , kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni ( po obsmażeniu możemy przepłukać
mięso aby pozbyć się „burzyn” ), przekładamy do garnka z gotującymi się
przyprawami , dusimy pod przykryciem.
Paprykę kroimy w kostkę i również obsmażamy na patelni ,odstawiamy. Następnie przygotowujemy zaczepkę z 9 łyżek
mąki ( 9 łyżek
mąki należy rozmieszać w ok. ¾ l zimnej
wody ). Po kilku minutach dodajemy
słodką paprykę w proszku i ostrą. Gulasz powinien być pikantny więc możemy poeksperymentować z
ostrą papryką :
Mięso powinno dusić się ok. 1 godziny - 1 godziny 10 minut aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną
paprykę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy do smaku
solą ,
pieprzem np. kolorowym czy
białym.Podajemy z :
kaszą jęczmienną czy pęczak ( uwielbiam tę
kaszę )
makaronem czy plackami ziemniaczanymi ; posypujemy
koperkiem.Bardzo dobre danie. Polecam i życzę smacznego :)

