Wykonanie
Ciasto o, którym marzyłam od zeszłego roku. Ciasto bardzo smaczne z moją ulubioną kruszonką i oczywiście dużą ilością
owoców. Przepis z bloga. Licencja na gotowanie .

Składniki na ciasto : ( robiłam z połowy porcji w blaszce o wymiarach 20x20 cm przepis podaje zgodnie z oryginałem )500 g
mąki2
jajka3
żółtka200 g
masła1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szczypty
soliponad to :2 łyżki
kaszy mannycynamon700 g
śliwekMasa budyniowa :2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru ( pominęłam )3 szklanki
mlekaWszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Dzielimy na 2 części. 60 i 40 %. Większą wkładamy do zamrażarki, mniejszą do lodówki na 30 minut.Po tym czasie większą część rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce o wymiarach 25x30 cm wcześniej wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz ciasta równamy. Ciasto z wierzchu posypujemy
kaszą manną i
cynamonem. Następnie układamy
śliwki przecięte na pół, pozbawione pestek, wybrzuszeniem do dołu.2,5 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem. W pozostałym
mleku rozrabiamy budynie na jednolitą masę bez grudek. Kiedy
mleko zawrzy wlewamy wcześniej rozrobiony
budyń i gotujemy cały czas mieszając aż stanie się gęsty. Od razu po zdjęciu z gazu wylewamy go na
śliwki, równamy. Na wierzch budyniu ścieramy na tarce pozostałe ciasto.Pieczemy w temp. 180° przez ok 50 minut.Smacznego :)