Wykonanie
Przepis wyróżniony w konkursie pt. "
Mięsne Rolowanie"zorganizowanym przez autorkę bloga Qchnia Uli .Na wiosenny obiad podajemy roladki w całości, najlepiej smakują z sosem
paprykowym. Pokrojone w plastry i obłożone grillowaną
papryką doskonale uzupełnią imprezowe menu. Do przygotowania tych kolorowych roladek użyłam
oliwek w marynacie z
chili i
czerwonej papryki, które są pikantne i aromatyczne ale można dodać zwykłe
oliwki bez pestek i doprawić farsz np.
papryczką chili i
cebulką.

Składniki:- 2 podwójne
piersi z kurczaka,- ½
papryki czerwonej i 1
papryka żółta,- 10-15 marynowanych
oliwek,- 2 ząbki
czosnku,- 5 łyżek białego
wytrawnego wina,- posiekana
natka pietruszki,- ½ szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego,-
olej,-
sól i
pieprz.Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy, każdy filet delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
wino mieszamy z dwoma łyżkami
oleju i roztartym z
solą czosnkiem, marynatę wcieramy w
mięso z obu stron i wstawiamy na godzinę do lodówki,
paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,marynowane
oliwki kroimy na pół i podsmażamy z
papryką na 1 łyżce
oleju, ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem,tak przygotowany farsz układamy na płatach
mięsa i ściśle zwijamy,roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy
natką pietruszki,wstawiamy ( na 30 min. ) do piekarnika nagrzanego do 200˚C a gdy się zrumienią, temperaturę obniżamy do 180˚ i podlewamy
bulionem.