ßßß Cookit - przepis na Roladki drobiowe z papryką i oliwkami

Roladki drobiowe z papryką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Przepis wyróżniony w konkursie pt. "Mięsne Rolowanie"
zorganizowanym przez autorkę bloga Qchnia Uli .
Na wiosenny obiad podajemy roladki w całości, najlepiej smakują z sosem paprykowym. Pokrojone w plastry i obłożone grillowaną papryką doskonale uzupełnią imprezowe menu. Do przygotowania tych kolorowych roladek użyłam oliwek w marynacie z chili i czerwonej papryki, które są pikantne i aromatyczne ale można dodać zwykłe oliwki bez pestek i doprawić farsz np. papryczką chili i cebulką.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- ½ papryki czerwonej i 1 papryka żółta,
- 10-15 marynowanych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek białego wytrawnego wina,
- posiekana natka pietruszki,
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy, każdy filet delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
wino mieszamy z dwoma łyżkami oleju i roztartym z solą czosnkiem, marynatę wcieramy w mięso z obu stron i wstawiamy na godzinę do lodówki,
paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
marynowane oliwki kroimy na pół i podsmażamy z papryką na 1 łyżce oleju, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem,
tak przygotowany farsz układamy na płatach mięsa i ściśle zwijamy,
roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy natką pietruszki,
wstawiamy ( na 30 min. ) do piekarnika nagrzanego do 200˚C a gdy się zrumienią, temperaturę obniżamy do 180˚ i podlewamy bulionem.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Roladki-drobiowe-z-papryka-i-oliwkami.html