Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Współpraca z firmą Rafex. I ...
Sorbet mocno
owocowy - ... »Ostatnio miałam straszną ochotę na domowe
pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi
konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca
przyprawa do pieczenia
chleba firmy Raflex, z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe
pieczywo.


Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek)400 g
mąki pszennej2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru3/4 szklanki
mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek2 czubate łyżeczki
naturalnego serka homogenizowanego (u mnie
serek 0% tłuszczu)1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
masła3 łyżeczki
przyprawy do pieczenia
chleba RaflexPrzygotowanie:Do garnka z grubszym dnem wlewamy
mleko i dodajemy 2 łyżki
masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia
masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.Do miski wsypujemy
mąkę, 2 łyżeczki
drożdży, szczyptę
soli. Następnie wbijamy
jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki
naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe
mleko połączone z
masłem.Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie
mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy.Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3
razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę).

Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie
mlekiem i posypujemy
przyprawą do pieczenia
chleba.Blachę z
bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia
bułek.Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z
konfiturą śliwkową .


Smacznego* przepis własny - powstał na zasadzie prób i błędówwtorek, 04 sierpnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog