ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami

Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami

nazwa

Wykonanie

Temperatura na zewnątrz spadła. Termometr już nie pokazuje ponad 30 stopni, a więc można wrócić do kuchni i ugotować pyszny obiad. Dziś spacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia mojego obiadu włoskie zioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukinią i kiełbasą.
... ja uwielbiam leczo, a Wy?
Składniki:
1 cukinia
2 świeże pomidory
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
1 duża czerwona cebula
2 papryki (czerwona i żółta)
kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej)
1 1/2 szklanki wody
oliwa z oliwek
około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami)
3/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
pietruszka do przybrania
Przygotowanie:
Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Po około 10 minutach duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę całą cukinię i podsmażoną kiełbasę.
Wszystko nadal dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować) - około 15-20 minut.
Leczo doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut.
Podajemy same lub np. z kromką chleba.
... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Leczo-z-cukinia-i-kielbasa-przyprawione-wloskimi.html