Wykonanie
Temperatura na zewnątrz spadła. Termometr już nie pokazuje ponad 30 stopni, a więc można wrócić do kuchni i ugotować pyszny obiad. Dziś spacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka
cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia mojego obiadu włoskie
zioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z
cukinią i
kiełbasą.

... ja uwielbiam leczo, a Wy?Składniki:1
cukinia2 świeże
pomidory3 czubate łyżeczki
przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)1 duża
czerwona cebula2
papryki (czerwona i żółta)
kiełbasa (u mnie 1 1/2
kiełbasy śląskiej)1 1/2 szklanki
wodyoliwa z oliwekokoło 1/3 łyżeczki
ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z
przyprawami)3/4 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej paprykipietruszka do przybraniaPrzygotowanie:Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażamy na
oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie
papryki oraz kawałki
pomidorów.
Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki
wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem.Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość
wody można zmniejszyć.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek.Po około 10 minutach duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę całą
cukinię i podsmażoną
kiełbasę.Wszystko nadal dusimy, aż nasza
cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować) - około 15-20 minut.Leczo doprawiamy słodką i
ostrą papryką oraz włoskimi
przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut.Podajemy same lub np. z kromką
chleba.

... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składnikiSmacznego