ßßß
... czyż nie wygląda smakowicie?
... orzechowa czekolada wspaniale wzbogaca smakSkładniki:3/4 kostki masła1/4 kostki margaryny3 jajka3 łyżki naturalnego kakao5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków)1 1/2 szklanki cukru7 łyżek wody (nie z lodówki)3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli8 łuskanych orzechów laskowych (lub więcej)3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę banana (1 średniej wielkości banan)Przygotowanie :Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę Goplana. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 żółtka, do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem.Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem.Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.
Smacznego