ßßß Cookit - przepis na Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą

Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Was zaprosić na pyszne ciasto czekoladowe. Bo przyznajcie sami, czyż jest lepszy słodycz od czekolady? Tym małym, rozpływającym się w ustach kosteczką naprawdę trudno jest odmówić. A że mamy piękny majowy weekend, to warto go uczcić słodkim akcentem. A połączenie ciasta i czekolady... jak dla mnie jest idealne. Do tego jeszcze odrobina orzechów... Po prostu spróbujcie. Zapraszam na mój "Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą" * .
* przepis i pomysł własny
... czyż nie wygląda smakowicie?
... orzechowa czekolada wspaniale wzbogaca smak
Składniki:
3/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki naturalnego kakao
5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech
1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków)
1 1/2 szklanki cukru
7 łyżek wody (nie z lodówki)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 łuskanych orzechów laskowych (lub więcej)
3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę banana (1 średniej wielkości banan)
Przygotowanie :
Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę Goplana. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 żółtka, do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.
Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem.
Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Czekoladowiec-z-bananami-i-orzechowa-nuta.html