ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli ...

Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli ...

nazwa

Wykonanie

Lubicie czekoladę? Ja wprost uwielbiam jej smak. W dzisiejszych czasach jest dostępnych tak wiele jej rodzajów, że czasem trudno zdecydować się na jedną. Mleczna, z truskawkami, z bakaliami, z orzechami, tradycyjna gorzka... Każdy znajdzie sobie coś dla siebie.
Czekoladę można jeść nie tylko w tradycyjnej postaci. Jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu dań. Można z nią robić wspaniałe torty, ciasta, ciasteczka, a także wiele innych interesujących przysmaków. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszej wyobraźni. Dziś chciałabym przedstawić Wam... czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem *, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha. Spróbujcie, zapewniam, że warto.
... czekoladowa uczta ...
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (do podsypania podczas wyrabiania)
5 kostek czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 90g
2 1/3 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
3/4 szklanki gorącej wody
Farsz:
200 g półtłustego sera białego
3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g
2 łyżeczki śmietanki 30%
Inne:
garnek z gotującą się wodą
mąka do podsypania blatu
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy 2 szklanki mąki, 2 1/3 łyżki kakao i sól, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy startą na tarce na drobnych oczkach gorzką czekoladę z bakaliami Goplana, mieszamy.
Uwaga: Czekolada musi być bardzo dokładnie starta ze względu na zawarte w niej bakalie. Opcjonalnie możemy również użyć gorzkiej czekolady Goplana bez bakalii.
Następnie do miski wbijamy 1 całe jajko i żółtko. Białko zostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki podczas wyrabiania.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na chwilę na bok w misce (czas przygotowania farszu i nagrzania wody).
Farsz:
Do miski wkładamy kostkę sera półtłustego 200 g. W małym rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90 g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas mieszając. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem.
Etap końcowy:
Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi.
Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy po 2-3 s od czasu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
* przepis własny, uwielbiam łączyć czekoladę z tradycyjnymi daniami i serem
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Czekoladowe-pierogi-z-czekoladowo-serowym.html