Wykonanie
Lubicie czekoladę? Ja wprost uwielbiam jej smak. W dzisiejszych czasach jest dostępnych tak wiele jej rodzajów, że czasem trudno zdecydować się na jedną.
Mleczna, z
truskawkami, z
bakaliami, z
orzechami, tradycyjna gorzka... Każdy znajdzie sobie coś dla siebie.
Czekoladę można jeść nie tylko w tradycyjnej postaci. Jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu dań. Można z nią robić wspaniałe
torty, ciasta,
ciasteczka, a także wiele innych interesujących przysmaków. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszej wyobraźni. Dziś chciałabym przedstawić Wam...
czekoladowe pierogi z
czekoladowo-
serowym nadzieniem *, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha. Spróbujcie, zapewniam, że warto.


... czekoladowa uczta ...Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki (do podsypania podczas wyrabiania)5 kostek
czekolady gorzkiej z
bakaliami Goplana 90g2 1/3 łyżki
kakao2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
oleju3/4 szklanki gorącej
wodyFarsz:200 g
półtłustego sera białego3 kostki
czekolady Mister Ron Goplana 90g2 łyżeczki
śmietanki 30%Inne:garnek z gotującą się
wodąmąka do podsypania blatuPrzygotowanie:Ciasto:Do miski przesiewamy 2 szklanki
mąki, 2 1/3 łyżki
kakao i
sól, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy startą na tarce na drobnych oczkach
gorzką czekoladę z
bakaliami Goplana, mieszamy.Uwaga:
Czekolada musi być bardzo dokładnie starta ze względu na zawarte w niej
bakalie. Opcjonalnie możemy również użyć
gorzkiej czekolady Goplana bez
bakalii.Następnie do miski wbijamy 1 całe
jajko i
żółtko.
Białko zostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki
oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą
wodę. Ciasto
winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę
mąki podczas wyrabiania.Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na chwilę na bok w misce (czas przygotowania farszu i nagrzania
wody).Farsz:Do miski wkładamy kostkę
sera półtłustego 200 g. W małym rondelku roztapiamy 3 kostki
czekolady Mister Ron Goplana 90 g z 2 łyżeczkami
śmietanki 30%, cały czas mieszając. Roztopioną
czekoladę łączymy widelcem z
serem.Etap końcowy:
Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym
mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy
białkiem i zlepiamy pierogi.Pierogi wrzucamy do gotującej się
wody i wyciągamy po 2-3 s od czasu wypłynięcia na wierzch.Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

* przepis własny, uwielbiam łączyć
czekoladę z tradycyjnymi daniami i
seremSmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: