ßßß
Z pozoru przypomina szarlotkę, ale gdy się spróbuje... następuje miłe truskawkowe zaskoczenie.Składniki:1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki do podsypania2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru pudru1/3 szklanki cukru110 g margaryny1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia3 duże jabłka2 opakowania jogurtów typu greckiego 0% o smaku truskawkowym (2 opakowania po 150 g)2 całe jajkaPrzygotowanie:Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce) jogurty. Wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mąkę zwykłą z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy, po czym dodajemy krupczatkę i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki) i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od rąk.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Na ciasto układamy starte na tarce jabłka. Następnie wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach tarki przykrywając nim "gdzie nie gdzie" jabłka (ciasto nie ma pokrywać całej powierzchni, co obrazuje zdjęcie).Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut. Wierzch ciasta zaczyna się rumienić.Smacznego