ßßß Cookit - przepis na Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami

Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Tak się czasem w życiu zdarza, że niespodziewanie zmieniają się plany, decyzje podejmowane są w jednej chwili, a walizki pakowane w biegu. I na takie właśnie okazje nadaje się przepis na ciasto o smaku truskawkowym z tartymi jabłkami * . Ciasto robi się bardzo szybko, a jego smak zachwyci nie jednego łasucha. A co najważniejsze dla mnie, idealnie nadaje się na pikniki. Bo mimo, iż "majówka" jak sama nazwa wskazuje jest w maju, moja odbyła się wcześniej. A więc była zieleń, rodzina, znajomi, śmiech, rozmowy, w kominku smażyły się pyszne kiełbaski... a na deser było moje ciasto.
* przepis własny
Z pozoru przypomina szarlotkę, ale gdy się spróbuje... następuje miłe truskawkowe zaskoczenie.
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki do podsypania
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki cukru
110 g margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jabłka
2 opakowania jogurtów typu greckiego 0% o smaku truskawkowym (2 opakowania po 150 g)
2 całe jajka
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce) jogurty. Wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mąkę zwykłą z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy, po czym dodajemy krupczatkę i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki) i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od rąk.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Na ciasto układamy starte na tarce jabłka. Następnie wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach tarki przykrywając nim "gdzie nie gdzie" jabłka (ciasto nie ma pokrywać całej powierzchni, co obrazuje zdjęcie).
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut. Wierzch ciasta zaczyna się rumienić.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Ciasto-o-smaku-truskawkowym-z-jablkami.html