Wykonanie
Tak się czasem w życiu zdarza, że niespodziewanie zmieniają się
plany, decyzje podejmowane są w jednej chwili, a walizki pakowane w biegu. I na takie właśnie okazje nadaje się przepis na ciasto o smaku
truskawkowym z tartymi
jabłkami * . Ciasto robi się bardzo szybko, a jego smak zachwyci nie jednego łasucha. A co najważniejsze dla mnie, idealnie nadaje się na pikniki. Bo mimo, iż "majówka" jak sama nazwa wskazuje jest w maju, moja odbyła się wcześniej. A więc była zieleń, rodzina, znajomi, śmiech, rozmowy, w kominku smażyły się pyszne
kiełbaski... a na deser było moje ciasto.* przepis własny

Z pozoru przypomina szarlotkę, ale gdy się spróbuje... następuje miłe
truskawkowe zaskoczenie.Składniki:1 szklanka
mąki krupczatki + 2 łyżki do podsypania2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki
cukru110 g
margaryny1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże
jabłka2 opakowania
jogurtów typu greckiego 0% o smaku
truskawkowym (2 opakowania po 150 g)2 całe
jajkaPrzygotowanie:
Margarynę ucieramy z
cukrami, dodajemy
jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce)
jogurty. Wszystko mieszamy. Następnie dokładamy
mąkę zwykłą z
proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy, po czym dodajemy krupczatkę i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną
mąki) i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od rąk.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Na ciasto układamy starte na tarce
jabłka. Następnie wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach tarki przykrywając nim "gdzie nie gdzie"
jabłka (ciasto nie ma pokrywać całej powierzchni, co obrazuje zdjęcie).Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut. Wierzch ciasta zaczyna się rumienić.Smacznego