Wykonanie
Czy istnieje śniadanie idealne? Uważam, że tak. Jest, to takie śniadanie, na które mamy po prostu w danym momencie nieodpartą ochotę. I tak też było w przypadku
drożdżowych paluchów. Wstałam i w mojej głowie zaświtałam myśl na wspaniałe, świeże
pieczywo z
kubkiem gorącego
kakao. Czyż to nie idealny początek dnia? Jak dla mnie, tak.Przepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne
pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie wewnątrz. Do tego kubek
kakao... ach to była uczta.

Składniki:3/4 szklanki
mleka3 szklanki
mąki pszennej7 łyżeczek
cukru1 łyżeczka
wody8g
drożdży instant4 łyżki
olejuszczypta
soli1
jajko + 1
jajko do posmarowania
pieczywaopcjonalnie można dodać
mak lub
sezam na wierzch paluchówPrzygotowanie:
Mąkę,
cukier,
sól i
drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe
mleko,
wodę,
olej i jedno
jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę
mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z
ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym
jajkiem (można posypać
makiem lub
sezamem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty).

Idealne z
kubkiem gorącego
kakao...Smacznego