Wykonanie

Skład:6 i 1/4 szklanki
maki pszennej10 zoltek2
bialka150g
margaryny2 szklanki
mleka1i 1/3 szklanki
cukru1 opak
cukru waniliowego100g
drozdzy200 g rodzynkow1 lyzka
masla1 lyzka
olejuskorka z cytryny i
pomaranczy1 lyzka
soku z cytrynyPonadto:2
jajkapergamin

Przygotowanie:1.
Drozdze rozpuscic w szklance cieplego
mleka.2.Dodac lyzke
cukru,wymieszac.3.Wsypac szklanke przesianej
maki,wymieszac w duzej misce,przykryc sciereczka.Odstawic na 30-40 min w cieplym miejscu zeby rozczyn wyrosl.4.Zoltka<10> i dwa
bialka rozetrzec z
cukrem,wlac do rozczynu.5.Wsyac reszte
maki i skorke z cytrusow,dobrze wymieszac.Wyrabiac ok godziny.6.Kiedy ciasto bedzie odchodzic od reki,dodac rozpuszczona ostudzona
margaryne,
maslo i
olej,Wyrabiac 15-20 minut.7.Dodac oplukane,przelane wrzatkiem,wysuszone i oproszone
maka rodzynki.Wyrabic ok 15 min8.Nakryc misieczke sciereczka,postawic w cieple miejsce.9.Gdy ciasto sie podniesie.Przycisnac
dlonia,ponownie przykryc.Kiedy sie podniesie za drugim razem,wyjac je i przelozyc do wylozonej natluszczonym pergaminem formy do 1/3 jej wysokosci,A nastepnie postawic w cieplym miejscu,zeby ciasto jeszcze wyroslo w foremce,10.Posmarowac 2 roztrzepanymi
jajkami.11.wstawic do piekarnika>

Smacznego :)